Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Momsbloggare på Sverigeturné

Mats Eriksson, årets lobbyist 2011 och skribenten bakom momsbloggen.se, är just nu ute på en intensiv Sverigeresa.

I går stannade han till i Gävle för att träffa krogägare och ta reda på hur sänkningen av restaurangmomsen påverkat dem.

Flera av Gävles företagare inom restaurangnäringen var inbjudna till samtalet, men dessvärre var det bara en av dem som hade möjlighet att delta.

Martin Lenell har tio års erfarenhet som krogägare och äger sedan tre år tillbaka Söderhielmska gården.

Han tycker att sänkningen av restaurangmomsen från 25 till 12 procent har varit positiv.

På hans restaurang har de varken höjt eller sänkt priset på maten, däremot har de kunnat bygga en ny bar och anställt fler personer. 60–70 procent av hans anställda är under 26 år.

– Bara i köket har vi nu fler personer som jobbar, och det innebär ju att gästerna får maten snabbare, säger Martin Lenell.

Sedan den 28 juni har Mats Eriksson rest från söder till norr och tillbaka via inlandet för att träffa restaurangföretagare med målet att lyfta fram deras vardagshistorier om hur momssänkningen, som trädde i kraft den 1 januari i år, har påverkat dem.

Dessa publiceras sedan på hans blogg, och till nästa val hoppas han vara uppe i minst 1 000 berättelser.

– Jag brinner för det här och det är en dröm för mig att få lyfta småföretagarna. Men det viktigaste av allt är att visa att företagarna gör någonting av momssänkningen, och visa att det är lönsammare att jobba vitt, säger Mats Eriksson, som själv jobbat i branschen sedan 1976.