Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mona Sahlin till Gävle kommun: "Jag har fortfarande mycket kritik att ge"

På initiativ från Länsstyrelsen besökte Mona Sahlin Gävle för att prata om våldsbejakande extremism. Hon är kritisk till att Gävle kommun ännu inte har en handlingsplan.
– Jag tycker fortfarande att det inte är bra, säger Mona Sahlin.

Länsstyrelsen ska bli den samordnande kraften mot våldsbejakande extremism. Det har landshövdingen Per Bill berättat tidigare. Därför bjöd man under tisdagen in terrorforskaren Hans Brun och den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin till Clarion Hotells konferenslokaler vid Stortorget i Gävle. I publiken satt bland annat representanter från länets kommuner, polismyndigheten, Somaliska Riksförbundet, Region Gävleborg och arbetsförmedlingen.

– Denna dag kan ses som ett första steg att samlas kring frågorna inom området och skapa en yta för samverkan i länet, sa landshövding Per Bill i ett pressmeddelande.

Problemet är att arbetet gått trögt. Framför allt är det kommunernas långsamma arbete kring handlingsplaner som Mona Sahlin vänder sig emot.

– Jag noterade i alla fall det som landshövdingen sa. Om jag förstod det rätt så kommer man att ta fram en handlingsplan på den regionala nivån som man sen hoppas att varje kommun fyller på med det som är specifikt, säger hon.

LÄS ÄVEN: Mona Sahlin om Gefle Dagblads granskning av islamistisk extremism: "Ett väldigt väldigt viktigt arbete"

Gefle Dagblad har tidigare skrivit om att Gävle kommun fortfarande saknar en handlingsplan mot våldsbejakande extremism och att det är en bit kvar innan den är färdig. Att länsstyrelsen nu tar tag i frågan är positivt.

– Det är i alla fall bättre än ingenting men jag har fortfarande mycket kritik att ge till kommuner som inte har en handlingsplan, inklusive Gävle, säger Mona Sahlin.

Landshövdingen Per Bill uttalade sig i december i Arbetarbladet att han inte var särskilt orolig över Gävleborg.

– Det trevliga är att det i dag inte finns några riktigt oroande tecken i länet, sa han i intervjun.

Mona Sahlin tror inte att Per Bill ska vara allt för säker på sin sak.

– Jag har svårt att se hur man inte kan se oroande tecken. Så jag sa till landshövdingen i dag att jag är helt övertygad om att i Gävleborg finns exempel på alla de här tre extremisttyperna, i större eller mindre grad. Men tillräckligt för att ni måste ha ett strategiskt arbete mot den, säger Mona Sahlin.

LÄS ÄVEN: Gävle kommun släpar efter i arbetet mot våldsbejakande extremism

Under hösten sa statsminister Stefan Löfven att Sverige har varit naiva kring hotet från den våldsbejakande islamismen. Mona Sahlin håller med sin partikamrat.

– Jag tycker inte att något parti har varit riktigt bra på att se hur verkligheten sett ut. Men de senaste två tre åren har medvetandenivån vuxit. Fler och fler tar ansvar och diskussionen som handlar om att se verkligheten i vitögat. I dag tycket jag de demokratiska partierna står upp och är tydliga, säger hon.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!