Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monika, 22, har inte råd med ett socialt liv

De nya färdtjänstreglerna har redan mött en storm av kritik från användare och handikapporganisationer. För 22-åriga Monika Dahlqvist har följderna blivit katastrofala.

– Jag vill ha ett socialt liv som alla andra men det kan jag inte nu, säger hon.

Nya färdtjänstregler är på väg att införas i samtliga kommuner i länet och i Sandviken gäller de sedan den 1 maj. Som GD tidigare berättat innebär de nya reglerna bland annat att möjligheten att med kortare varsel kunna åka över en kommungräns, till exempel den korta sträckan från Sandviken till Valbo, tagits bort. Nu måste en sådan resa beställas med så kallad riksfärdtjänst minst tre veckor i förväg.

För 22-åriga Monika Dahlqvist har de nya reglerna medfört kraftigt minskad frihet i vardagen. Hon bor i Storvik men jobbar i Gävle och har en stor del av sitt sociala liv i Gävle.

– Om jag vill gå på after work eller på bio efter jobbet så kan jag inte det eftersom jag inte har någon hemresa bokad, säger hon.

Med de nya reglerna hoppas ansvariga politiker att tillgången till färdtjänst ska öka inom kommunerna – eftersom färre bilar kommer att åka iväg på långresor till andra kommuner – samt att en alltmer handikappanpassad kollektivtrafik ska kunna ta en större andel av resorna.

För Monika Dahlqvist är det dock svårt att se några förbättringar. Bara att ta bussen hem en kväll innebär ett vågspel. Hennes permobil väger 150 kilo och kan hon över huvud taget ta sig ombord på bussen på egen hand så räcker det med att en eller ett par barnvagnar redan finns där för att hon ska tvingas rulla av igen.

Som en följd av de nya reglerna har det sociala livet blivit lidande. Nu ser hon inga andra möjligheter än att varje dag utnyttja sin förbokade arbetsresa, som i direkt anslutning till arbetstiden går mellan hemmet och arbetsplatsen, och ingen annanstans.

– Jag kan inte göra några spontangrejer längre. Förr kunde jag ringa och kolla om det fanns någon taxi ledig samma kväll. Det var inte alltid det gjorde det, och det kan jag ha förståelse för, men då fanns i alla fall en chans, säger hon.

Vill hon till exempel åka från hemmet i Storvik till Valbo Köpcentrum för att handla finns nu två alternativ. Hon bokar riksfärdtjänst tre veckor innan eller så ger hon sig ut på en resa som innebär att hon först åker färdtjänst till stationen i Storvik, tar tåget till Gävle och sedan tar ny färdtjänst mot Valbo.

– Det som tidigare tog 40 minuter och kostade 60 kronor tar nu två timmar och kostar totalt 150 kronor. Tar det fyra timmar och kostar 300 kronor fram och tillbaka så har jag varken tid eller råd att åka, säger hon.

– Jag förstår att det måste finns regler men när det går överstyr så går det väl att ändra?