Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk grillar hamburgerkungen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Både Jonas och hans hustru Helene är roade av heminredning och de har samma smak. De har skapat ett hem att bo och umgås i. Helene älskar matlagning och därför är köket viktigt.

Jonstorp vid golfbanan är det senaste villaområdet i Gävle. Det har blivit en turist-attraktion och en strid ström av bilar åker för att titta på alla de nya husen.

Annons
En av villaägarna är Jonas Snygg och hans fru Helene, tandläkare i Sandviken. Om honom blev det rubriker när han fick gå före i tomtkön eftersom han planerade att öppna en Burger King-restaurang i Gävle. Nu är huset byggt men någon Burger King-restaurang, som skulle kunna ge många arbetstillfällen i Gävle, har inte synts till.
Jag stämmer träff och Jonas Snygg tar emot med ett välkomnande. Även familjens hund, Yang, hälsar entusiastiskt. Efter ett tag dyker även Helene upp, på sin lunchrast. De enda som inte är med är Helenes tre döttrar, som går i skolan.
Jonas och Helene visar runt i det drygt 370 kvadratmeter stora huset, byggt i läcker herrgårdsstil. Förutom bostad för familjen rymmer huset kontor för Jonas och en del som ska inredas till tandläkarpraktik för Helene, där hon kan ha akutverksamhet under kvällar och helger.
- Om man räknar bort de utrymmena och garaget blir det normalstorlek på villan, förklarar Jonas.

Du äger Burger King restaurangen vid Medborgarplatsen i Stockholm. Är det din inkomstkälla?
Ja, plus min fru. Men det är sagt hela tiden att det är i Gävle jag vill jobba. Det var därför vi flyttade hit. Här är Helenes barn rotade och jag ville inte flytta på dem. Gävle verkar vara en fin och trevlig stad. Dessutom hejar jag på Brynäs. Helene håller på Södertälje, där hon är född. Så nu har vi problem...

Hur går det med den planerade etableringen i Gävle?
Det som är speciellt med Burger King är att du får själv stå för all investering. McDonald's och Max bygger restaurangerna själva. Sen får du nycklar och kan göra igång. Sen kan du köpa in dig, pö om pö. Om jag gör en felaktig investering kan det innebära konkurs. Jag vill inte investera 10-15 miljoner och riskera att få gå ifrån huset. Ligger restaurangen bara 50 meter fel kan det gå tokigt.

Hade du inte chans i Nian?
Jag kom in för sent. Dessutom är jag mer intresserad av ett fristående ställe med drive-through. Man är mer låst i centrum. Folk blir allt mer bekväma och vill köra dit och därifrån, med hela familjen. Men Nian hade säkert varit bra.

Hemlingby då?
Kanske på sikt, men nu är det för litet trafik. Kommunen har erbjudit mig mark där, men jag vågar inte.

Vad väntar du på?
Det är det många som frågar. Valbo köpcentrum, när utbyggnaden kommer. Eller kanske korsningen på Södra Kungsvägen vid Statoil. Det är dom lägena som är mest intressanta.

Hur kom du in i hamburgerbranschen?
Det var en slump. Pappa drev Café Gateaux i Stockholm så jag åkte ner och jobbade åt honom när jag var ung. Sen hade min farbror gatukök på Hornsgatan och när han tog sabbatsår fick jag ta över. Det gick jättebra men efter ett år fördubblade värden arrendet. Så på en dag var jag utan jobb. Det var då jag tog kontakt med McDonald's men slutade efter tio dagar.

Sen då?
Jag har alltid varit intresserad av ekonomi och aktier och fick jobb på Föreningsbankernas bank och jobbade på huvudkontoret, på depån, med bankens eget aktieinnehav.

Det låter avancerat. Vilken är din bakgrund?
Lång och gedigen yrkeserfarenhet. Har man börjat jobba när man var åtta-nio år så har man hunnit lära sig litet grann. Jag har treårigt gymnasium, från Hudiksvall.
Det här var på 90-talet och då stod aktiemarknaden still så jag var klar med jobbet redan vid tiotiden. Eftersom jag inte kan sitta still klarade jag inte av att vara kvar. Så jag köpte gatukök och jobbade vidare. När man kunde Sibylla ville man vidare och då blev det Burger King.

Hur började du där?
Då fanns det två privatägda Burger King-restauranger i Sverige, en i Malmö och den på Medborgarplatsen. Jag erbjöd mig att vara prao och jobba gratis i Stockholm. Det slutade med att jag fick köpa in mig till 50 procent i restaurangen. Efter två år ville min kompanjon trappa av, så då köpte jag ut honom. Det här var 1997.

Du har växt upp i Hudiksvall.
Ja, mest hos mor. Men jag åkte också hela tiden och jobbade hos pappa i Stockholm. Jag är skilsmässobarn som du förstår och det är inte roligt. Därför är familjen så viktig för mig.

Mamma då?
Hon gifte om sig och fick namnet Berg. När jag gifte mig tog jag tillbaka mammas flicknamn. Så hette också mormor och morfar, som jag känner en stark relation till. Jag känner mig som en Snygg. Det är ett gammalt knektnamn.

Vilka värderingar har du i ditt liv?
Jag är mig själv och tycker om att jobba. Jag inser att man får inget gratis här i livet. Tyvärr tror en del att man kan få, utan att prestera. Men så är inte världen. Jag har många anställda och man blir besviken när man ser hur många som utnyttjar systemet i Stockholm. De är hellre hemma och får sjukersättning än jobbar. Andra jobbar precis sex månader för att sedan kunna få a-kassa. Det tycker jag är tråkigt. Det drabbar dom som verkligen behöver hjälp.

Det blev skriverier när du fick den här tomten och det finns nog de som tycker att du också har utnyttjat systemet.
Jag frågade kommunen och de erbjöd mig det här. Det vore dumt att tacka nej. Vill inte folk ha mig så ok, jag kan flytta härifrån.

Hur har du reagerat på skriverierna?
Först blev jag förvånad. Jag är ju bara en vanlig bondpojk från Delsbo som har börjat med två tomma händer. Sen har man blivit litet ledsen, för jag har insett att det pratas mycket på stan. Det är också jobbigt med alla bilar som ställer sig och tittar här. Och då menar jag att det är 100-tals bilar varenda dag. När man sitter och äter frukost står det bilar och tittar. Nu i sommar har det stått bilar här klockan tolv på natten. Det är jobbigt och min fru har blivit ledsen.

Jag trodde att biltrafiken berodde på att folk var nyfikna på alla husen här?
Jo, men det är här utanför oss dom stannar. Det har varit så mycket trafik att det har blivit stopp här i backen. Grannen närmast vägen skulle ha kunnat bli rik om han hade satt upp en grind och tagit betalt.
Jag har ju bara byggt för att ge våra fyra barn en bra uppväxt och dessutom utrymme för kontor och tandläkarpraktik.

Du är intresserad av inredning?
Ja, och även antikviteter. Tack vare mamma. Jag fick följa med henne på auktioner som barn. Tyvärr gick hon bort i januari. Det var ganska tufft. Vi pratades vid varenda dag. Hon hann se Mai men jag skulle ha önskat att hon fick se henne växa upp. Och även det här huset. Jag hade en otroligt bra kontakt med mamma.

Hur planerade du det här huset?
Vi har letat hus i tre år i Gävle men hittade inget begagnat. Det blev för dyrt. Sen vill jag göra saker ordentligt. Jag har jobbat stenhårt hela mitt liv och det här har jag drömt om. Huset heter Gripsholm och kom monteringsfärdigt, i block. Resten har vi ordnat själva och jag har varit med hela tiden, burit och städat, för att spara pengar. Vi åkte också till Helenes föräldrars hemland, Grekland och köpte alla klinkers och all marmor där. Det kostade en fjärdedel där.

Har ni mycket kontakt med Grekland?
Vi träffades där, på Helenes systers bröllop. Men Helene är mer svensk än grekisk. Hon gillar surströmming och lutfisk. Det gör inte jag.

Hur trivs du i Gävle?
Det lilla jag varit här känns jättebra. I Gävle finns allt, närhet till havet, Kungsberget och skidspår.

Och i Jonstorp?
Vi har suveräna grannar. Vi har redan haft både kräftskiva och surströmmingsskiva, fast vi bara har bott här några månader. Det är litet nybyggaranda här. Jag kunde aldrig drömma om att det skulle vara så trevligt.

Hur ser ert liv ut framöver?
Det blir nog mycket jobb. Vi gillar båda att jobba. Sen har vi fyra barn, hund och hus. I framtiden skulle jag vilja ha det som nu, men jobba mindre så att man får tid över att fiska, spela tennis eller golf med barnen. Sen vill jag slippa pendla till Stockholm. Att flytta jobbet till Gävle står högst på listan just nu. Man vill ju hem så fort som möjligt.

Vad är viktigt i livet för dig?
Att ha det bra med min familj.

Hur nyttigt är det att äta hamburgare?
Hamburgarna i sig är ganska bra mat som görs direkt på beställning. De ligger inte och hålls varma hela förmiddagen som mycket mat på lunchrestauranger. Det har hänt otroligt mycket bara under det senaste året. Nu kan vi erbjuda både sallad och morötter, kycklingfiléer, wraps. Det är väldigt positivt.

Har inte epidemin av feta i USA koppling till fast food?
Först beror det på bristen på motion. Vi är byggda för att röra på oss, inte för att sitta framför en dator eller teven. Sen beror det på portionsstorlekarna i USA. Det finns ingen anledning att äta ett kilo kött åt gången och dessutom pommes frites och coca-cola. Det är tragiskt att se alla feta i USA och det börjar komma till Sverige också. Folk sitter still för mycket och äter för mycket.

Din egen favoritmat?
Asiatisk mat, sushi minst en gång i veckan, koreanskt, vietnamesiskt, kinesiskt. Men inte som på kinakrogarna i Sverige. Den maten finns inte i Kina. Jag är allätare, utom surströmming och lutfisk.

KERSTIN MONK

Mer läsning

Annons