Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Bengt Wiklund, del 2

Annons
Kan du förklara för mig vadhögkyrklig betyder?

Det handlar om att återställa gudstjänstensmysterium. För en lågkyrklig är det predikan,lärandet, själva omvändelsen, som är det viktiga.De har tagit sin symbol från jurister, kragen som ser utsom en elva. De har tagit på sig en domarroll och predikaromvändelse och bättring. För oss däremot ärdet den heliga mystiken som är viktig, och den innebärdramatik, lek och skönhet, det vackra. Skönheten i sigavspeglar det gudomliga och heliga.

Jag förknippar högkyrklighet med kvinnoprästmotstånd.

Det motståndet har en del högkyrkligagemensamt med de riktigt lågkyrkliga. Det har med bibelsynenatt göra och där möts de riktigt låg- ochhögkyrkliga.

Har du haft några betänkligheter närdet gäller kvinnliga präster?

Nej!

Jag associerar också högkyrkligt med attvara sträng och tråkig.

Det är motsatsen. Jag har sällan såkul som tillsammans med högkyrkliga. De är livsbejakareoch har lätt till skratt och fest.

Som präst har du en folklig attityd. Kan mansäga det?

Intet mänskligt är mig främmande.Jag har tjänstgjort som sjömanspräst tre åri Brasilien och i Lissabon. Jag har umgåtts med vanligtfolk. Jag är sån till min person. Jag tar mig delvispå allvar, delvis på skoj. Jag förvånademig själv nu i helgen, när jag var i Göteborg ochhälsade på min dotter Anna. Vi gick på utställningenpå Hasselbladcenter med den ryske fotografen Boris Mikhailov.I en sal är det stora bilder där Mikhailov har fotograferatsig själv spritt språngande naken. Bilderna ärtryckta på tyg, kanske åtta-tio olika bilder. I enahanden håller han ett svärd och i den andra en låtsaspitt.På en bild håller han löspitten som en diskuskastare,i en annan hänger den som en bajskorv när han sitteri en Rhodin-pose som Tänkaren. När jag såg debilderna kunde jag inte annat än gapflabba. Och det var såskönt att jag tyckte det var kul. En riktig stollighet. Jagtänkte, han retar mig. Vad kul! Jag tyckte det var läckertatt jag är så pass fri! Det gav mig en aha-upplevelseom vem jag själv är.

Vi har ju ordnat temahelger i kyrkan, bland annat om ondska.Jag skulle vilja göra en helg om den heliga gränslösheten,om dårskapen. Att låta festen få komma tilltals. Och då skulle jag vilja ta hit den utställningen.Vi har ju några heliga dårar här i stan. HansTjörneryd är en sådan helig dåre. Han haren helig gränslöshet.

Gudrun Raccuja har sagt att du är den frommasteman hon vet. Din kommentar?

Jag tror det kommer från vårt projekt,om att ge en djup dimension i gudstjänsten och där detgavs tillfälle att tänka i andra banor.

Vad är meningen med livet?

Här tror jag att jag ska citera biskop IngmarStröm som gjorde en svår fråga enkel närhan var på teatern i Gävle. Han sa att han sågbara två meningar med livet. Att fortplanta släktetoch att göra livet så drägligt som möjligtför sig själv och sin omgivning. Är det någotmer får man reda på det i himlen.

Mer läsning

Annons