Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Birgitta Bergström, del 2

Annons
Du är den enda i stan som fårsälja Laila Wikström-kort.

Ja, vi har blivit jättegoda vänner ochhon kommer och ställer ut i Majas trädgård varjeår. Vi fick kontakt när jag började med köksbodoch såg hennes bakrecept och ringde upp henne. Därifrånhar vår vänskap utvecklats. Hon inspirerar mig.

Du är känd för dina goda choklad chipskakor!

Ja, och jag hade tänkt behålla receptethemligt tills jag säljer Majas. Men eftersom jag inte tänkersälja vill jag dela med mig av det nu.

Så här gör man:

Först blandar man 225 gram rumsvarmt, osaltat smör,1 dl vitt socker, 2 1/2 dl brun farin och 2 tsk bakpulver. Senett stort ägg. Därefter tillsätter man 4 3/4 dlsmå havregryn (snabb) och 1 tsk vaniljsocker som blandats.Till slut antingen 2 dl choclad chips som jag brukar fåfrån USA eller 150 g hackad blockchoklad.

De gräddar jag i ugn 175 grader. Klicka ut 2 msk i kulor,glest på bakplåtspapper. Det ryms sex kakor påen plåt. Grädda i 12 minuter mitt i ugnen eller tvåplåtar i taget i varmluftsugn, 170 grader. Det blir 24 kakor.Låt dem svalna litet först på plåten ochdärefter på galler. De går jättebra attfrysa. Man kan också göra 40 mindre kakor, men dåska de gräddas kortare tid.

Du har konstiga öppettider!

Ja, för närvarande bara på lördagar.Det beror på att jag är sjuk. Jag har fått enkonstig lungsjukdom, fast jag aldrig har rökt i mitt liv,och den gör mig trött. Jag hoppas bli bättre såatt jag ska orka ha öppet mer. Och till sommaren blir detmer öppet. Jag vill så mycket och jag vill definitivtinte släppa Maja. Det är en slags medicin för migatt få åka in och träffa människor.

Vilken är meningen med livet?

Det är att leva här och nu. Att drömma.Livet är en stor gåva.

Vilka är dina drömmar?

Att få må mycket bättre. Det ärjobbigt att vara sjuk, att inte orka och lätt bli trött.Att bli frisk är min stora dröm nu. Mitt recept förlivet är att man ska våga göra bort sig, man skavårda sina vänner och bjuda på sig själv.

Du är alltid så glad och positiv!

När jag vaknar på morgonen sägerjag till mig själv, det är en underbar dag. Ta varapå den. Då öppnar man sig själv mot dagen.Livet blir det du gör det till. Man kan själv styrahur dagen blir. Bjud på ett leende och det öppnar portar.

Mer läsning

Annons