Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Buba Badjie, del 2

Annons
Hur kom du till Gävle?

Vi kom fram till att Gävle var en bra utgångspunktför oss. Cecilia studerar på kulturvetarlinjen påHögskolan i Gävle. Hon gillar att skriva och hennesdröm är att bli journalist. Cecilia är 27 åroch är jätteklok. Hon stöttade Robinson till hundraprocent och det jag saknade mest när jag var borta var familjen.

Hur fick du själv jobb?

Jag ringde runt och berättade att jag kundehoppa in eller vikariera. Det gjorde jag, bland annat pådjursjukhuset i Uppsala och i Norrtälje. Sedan fick jag ettårs vikariat här och när tjänsten blev ledigblev jag chef för distriktsveterinärstationen i Gästrikland.Det var häftigt att få vara med och inviga den. Härfår jag syssla både med administration och vara utepå fältet. Det är världens karriär jaghar gjort. Det är som en dröm. Och då kändesdet rätt att gå vidare till Robinsontävlingen.

Det finns inga gränser för dig!

Nej.

Vad gör du om tio år?

Det är svårt att tro att jag kommer attsitta här. Jag kommer nog att hitta på någotspännande. Som veterinär finns det otroligt mycket attgöra. Men det viktigaste för mig är familjen ochbarnen. Jag hade mamma på avstånd. Jag vill att minabarn ska ha mig nära.

Är det sant att du kan tänka dig att blijordbruksminister i Gambia?

Jag har fått erbjudande men det är ingetsom lockar mig direkt. Inte just nu. Då tvingas man sittanära presidenten och gå på en massa sammanträden.Vi gick i skolan tillsammans, förresten. Men jag skulle bligalen av att sitta still.

Här i Sverige har jag den bästa möjligheteni världen att tillämpa mina kunskaper. Det som saknasi Afrika är inte människor med utbildning utan resurser.Där finns läkare som blir helt apatiska efter fem åreftersom de inte har några resurser.

Jag kommer nog att återvända men först närtiden är mogen. Kanske om tio år, då kan detvara lockande.

Är korruption och aids de största problemeni Afrika?

Afrika har alltid haft sjukdomar. I Gambia ärdet fler som dör i malaria än i aids. Vi har alltidhaft sjukdomar, krig och elände. Det krävs mycket arbeteoch alla måste göra sitt.

Vad är meningen med livet?

Att leva.

Du kan springa fort och har tävlat. Berätta!

När jag friidrottade i Moskva sprang jag 100meter på 10,3. Men i dag hinner jag inte med friidrotten.

Hur fort springer du idag?

Kanske på drygt 11 sekunder. Jag är fysisktstark, det kommer folk att se på TV. Men nu hinner jag inteträna. Jag småjoggar och så älskar jag attrida. Och på fritiden tycker jag om att bada med barnenoch umgås med familjen.

Mer läsning

Annons