Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Erik Lundberg

Blott 13 år gammal blev Erik Lundberg från Bomhus länets vinnare i nutidsorientering. Han fick priset av drottning Silvia. Vad tror han om det nya millenniet?

Annons
Namn: Erik Lundberg
Ålder: 13 år
Yrke: Skolelev
Född: I Norrahammar utanför Jönköping.Kom till Gävle som ettåring
Familj: Pappa Thomas, mamma Gunilla och brorsanMagnus, 10 år
Bor: I Södra Bomhus
Aktuell: Länets vinnare i nutidsorientering

-----

Vi har just gått in i ett nytt millennium. Vadbetyder det för dig?

Egentligen inte så mycket. Kanske att man fåren ny chans att starta om och göra något bättre.

Vilka funderingar hade du inför nyårsafton?

Egentligen inga speciella. Jag tycker det hela harvarit för uppblåst. Alla på TV tjatade om attvi ses nästa millennium.

Hur firade du?

Jag sov. Hela familjen var i fjällen, jag troratt de andra tittade på TV. Jag tyckte inte det var tillräckligtviktigt för att hålla mig vaken.

Vad tycker du om fyrverkerier?

Litet både och. Om proffs gör dem kandet vara vackert att se på. Men jag tänker påall skada som de förorsakar.

Det är också rätt mycket pengar somgår upp i rök på en kort stund!

Ja, det är helt otroligt.

Har du avgett några nyårslöften?

Nej, jag funderade på allt möjligt. Menockså på hur man skulle bete sig om man brötlöftena.

Hade du tänkt lova att bli snällare ochmer hjälpsam, kanske?

Något åt det hållet.

Hur tror du att livet ser ut om 100 år?

För några år sedan trodde jag attdet skulle vara mycket datorer. Nu tror jag inte det längre,på grund av datorernas brister. Men jag tror att människornakommer att vara något latare.

Vad är det för brister som du har insett?

Att människor är mer kreativa och ansträngersig mer än en dator.

Du har en dator själv?

Ja, och jag tillbringar lagom med tid med den. Detblir kanske några timmar i veckan. Nu i högstadietanvänder man datorerna mer i skolarbetet. Jag fick ocksåett nytt datorspel i julklapp, "Upptäck vetenskapen". Mammaoch pappa skrev att det var från Albert Nobel. Det ärverkligen ett höjdarprogram där man lär sig massorinom stora områden.

På vilka områden tror du att de storauppfinningarna kommer att göras i framtiden?

Inom läkemedel och sjukvård, det trorjag.

Genteknik, till exempel?

Tyvärr lär det väl bli det.

Tyvärr, varför då?

Jag vet inte riktigt. Kanske vill vi ha det arv vihar. Kanske är det inte så roligt längre om allakan bli perfekta, idrottsmän till exempel.

Tror du på Gud?

Ja.

Går du i kyrkan?

Ja, i Betlehemskyrkan.

Hur tror du att Internet kommer att påverkavåra liv?

Det tror jag blir positivt, att man kommer att handlasaker i större utsträckning. Jag tror också attman kommer att utföra många fler tjänster meddatorn.

Vilka drömmar har du själv beträffandeditt eget liv?

På kort sikt att komma in på ett braprogram i gymnasiet. Jag drömmer om att bli journalist ellerpolitiker, jag är bra på att argumentera och prata.Att hålla på med datorer blir heller inte såfel. Det är ett intresse.

Vilka politiska partier gillar du?

Ett tag var det centern men sen tyckte jag att devar för tysta. Jag står mellan vänsterpartietoch socialdemokraterna.

Vem är den bästa partiledaren, tycker du?

Gudrun Schyman.

Är det något du är rädd för?

Inte något direkt. Jag tror inte att jag kommeratt möta monster eller så. Men när man ståri skidbacken och ser alla pucklar kan man vara rädd föratt göra sig illa.

Vad är viktigt i livet för dig?

Familjen. När jag hade vunnit tävlingenringde jag både mamma och pappa för att berätta.Brorsan är viktig. Han förstår mer än mammaoch pappa som är vuxna på gott och ont. De ser intealltid de problem man har. Brorsan är mer på min nivå.

Hur har du blivit så duktig i nutidsorientering?

Det är en lång historia. Det var förtvå jular sen som jag kollade julkalendern. Och sen komdet en trailer om Rapport morgon på tvåan och dåslog jag över. Sen dess har jag sett Rapport morgon varjedag utom på helgerna.

Vilka nyheter tycker du är bäst påTV?

Rapport är bäst. Jag tittar på Aktuelltockså och ibland litet på fyran men Rapport ärmer sakligt. Där handlar det om viktiga saker.

Läser du dagstidningar också?

Ja, jag läser Gefle Dagblad. Jag bläddrarrunt litet och kollar efter rubriker som intresserar mig. Vi brukarockså göra Steg för steg, det är ju en litentävling inom alla områden.

När lärde du dig läsa?

Det var när jag var på besök i Björkeskola med min mamma som är lågstadielärare. Jagvar fyra och ett halvt år då och hade lärt migalfabetet. Det sa bara knäpp så kunde jag läsanamnen på skåpen. Mamma vet inte riktigt hur det gicktill. Ingen hade lärt mig alfabetet heller.

Läser du mycket?

Nej, det var ett tag sen, innan jag fick total nyhetsfrossa.Men jag läste en rätt tjock bok nu i veckan, en fantasybok.Jag trodde inte att den skulle vara så bra, men den hadeglimten i ögat.

Vad tycker dina kompisar?

Dom tycker det är trevligt och vill ha med migi grupperna i skolan. Fast niorna kallar mig knodd, advokat ochprofessor.

Blir du retad?

Litet, men det kan man ta.

Hur förberedde du dig inför tävlingen?

Inte alls. Vi fick inte veta om tävlingen förrändagen före. Så det fanns ingen tid till förberedelser.

Blev du förvånad över att du vann?

Ja, jag trodde att någon i nian skulle slåmig.

Du har chansen att vara med två gångertill. Vilken är din målsättning?

Att bli bäst på skolan. Man fårväl inte hoppas för mycket. Jag har hört att detfinns en familj i Bollnäs där båda brorsorna harvunnit och nu kommer systern upp i högstadiet. Men dom somordnar tävlingen i Stockholm var säkra på attjag skulle återkomma nästa tävling.

Du fick åka till Stockholm för att fåditt pris. Berätta vad som hände?

Först fick jag åka tåg ensam tillStockholm och där stod farmor och mötte mig tillsammansmed organisatörerna. Sen gick vi till Royal Viking hotelloch väntade på alla andra. Sen skulle alla fårumsnycklar men dom glömde ropa upp mig och då blevjag litet orolig. Jag fick dela rum med killen som vann i Stockholm.Han går i nian och hade ett rätt mer än jag.

Sen fick vi åka till TV-huset och titta på detsom är alla nutidsorienterares dröm, Rapport-studion.Vi fick också se när dom spelade in Rederiet. Närvi kom tillbaks till hotellet var det rätt sent såjag gick och la mig direkt.

Sen då?

Dagen efter var det det här med slipsknytning.Då tog vi bussen till slottet och först fick vi informationhur vi skulle göra när vi fick priset av drottning Silvia.Det gick i länsordning så det tog ett tag innan domkom till X. Vi skulle ta priset med vänster hand, tacka medhöger hand, bocka och gå därifrån. Det kändesoerhört stort. När Dalarna ropades upp före migkände jag att allt gick runt.

Du var nervös!

Oerhört. Men det gick bra. En kille tappadesitt pris så att asken gick sönder. Vi fick en lagerkransi silver. Efter det fick vi vara med om Nobelprisutdelningen iKonserthuset och sen fick vi åka till Dagens nyheter, längstupp i DN-skrapan. Där finns det en matsal och vi fick ätafrån en buffé med italienskt stuk. Det var jättegott.Sen fick vi diplom, godis och en hel del andra saker. Vi fickockså se på avdelningen "Bakom rubrikerna". Närvi kom tillbaka till hotellet var det ganska sent igen men dåringde jag hem och berättade vad jag varit med om. Mammasa att jag bara pratade och pratade.

Vilken var höjdpunkten?

Att få möta drottningen. Det var det jagvar mest nervös för.

Nobelprisutdelningen då?

Det var lättare att förstå talenän vad jag hade trott. Jag trodde att de skulle användaursvåra termer. Det var också kul. Sen när jagkom till skolan hade någon satt upp en lapp på mittskåp där det stod "Kan du knyta?". Dom menade slips,förstås. Min lärare hade köpt chips och läskoch vi tittade på en film. Och jag fick blommor.

Vad gör du på fritiden?

På sommaren seglar jag. Det är olika båtarsom vi får låna av min seglarklubb, BK Nabben i Långsand.Vi tävlar också och det brukar gå rätt bra.I somras kom vi trea i vuxenseglingen med en e-jolle. Pappa vannmen han har en oerhört bra båt. Sommaren 1998 vannvi med pappas båt trots att vi kapsejsade direkt efter start.Men vi tog oss snabbt upp. Då kunde pappa inte vara medoch kappsegla. Det är pappa som är segelskolledare.

Vad gör du mer på fritiden?

Jag spelar klarinett och spelade i Gavleblåsarnainnan jag slutade i höstas. Dom la ner en orkester och dåkom det många nybörjare. Dom sa att det inte skullepåverka repertoaren men det gjorde det. Det blev jättelättalåtar. Jag hoppas få vara med i Stora blås tillhösten. Det sägs att det blir brist på klarinettisterdå.

Varför valde du just klarinett?

Det gjorde jag inte. Jag ville spela saxofon mendet ville inte morfar. Han tycker inte om saxofon men klarinettär nästan lika.

Vad gillar du för slags musik?

Blandat. Men det är mest pop som gäller.

Vad tycker du om skolan?

Det är väl trevligt.

Vilka är dina favoritämnen?

Svenska, SO, matte, NO.

Det låter som om du gillar allt!

Ja, det gör jag väl. Musik är ocksåroligt, åtminstone varannan vecka när vi fårspela. Det är roligare än teori.

Vad är lycka för dig?

Det är att ha en trevlig familj.

KERSTIN MONK

Mer läsning

Annons