Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Fredrik Swahn, del 2

Annons
Vad drömde du om att bli som barn?

Jag ville jobba på posten. Jag tyckte det varroligt att hålla på med frimärken och papperoch hålla redan på lappar. Jag var en riktig litenpedant när jag var 8-9 år. Som tonåring var detmusiken som hägrade. Sen blir det ett jobb och rutin mendet är viktigt att komma ihåg varför man valdesitt yrke, vad det var man brann för då.

Spelar du några instrument?

Ja, piano. Och munspel och gitarr i Rent. Jag kryssadeför att jag kunde spela gitarr i audition så nu måstejag ligga i och öva.

Du är en riktig mångsysslare!

Ja, något av ett motto för mig äratt göra sånt som jag aldrig gjort tidigare. Föratt lära mig.

Jag har tittat i gamla klipp och kan räkna uppbland annat Tvärnit i radio, 86-87, svensktoppsframgångmed Herrarna i hagen, Melodifestivalen 1993, Bolibompa påTV, alla musikaler och Sånger i livets skeden. Vilka reaktionerfår du av den här uppräkningen?

Att det är kul att prova på. Och att detena leder till det andra bara man pratar med människor. Behöverman en säng får man tag i en om man pratar med tiopersoner. Alla problem går att lösa.

Du har gått på Musikhögskolan i Stockholm.Varför sökte du dit?

När jag sökte första gångenvisste jag nog inte vad det handlade om. Jag gick vidare tillslutomgången men kom inte in. Därefter gjorde jag vapenfritjänst och tog samtidigt lektioner som objektelev och dåförstod jag vad jag gav mig in på. Jag hade ju integått några musikfolkhögskolor utan kom direktfrån gymnasiet. Jag ville helt enkelt till Stockholm ochtänkte att bästa sättet att träffa folk ochfå kontakter var att börja plugga.

Vilken linje gick du?

IE afrosång. Det är alltså instrumentaloch afrosång är allt utom klassiskt. Jag är utbildadsångpedagog och har jobbat i fem år på ett musikgymnasiumi Stockholm parallellt med allt annat.

Vad minns du gärna av det du gjort?

Sånger i livets skeenden blev fyra skivor ochfyra notböcker, musik att sjunga och spela vid bröllop,dop, begravning och till jul. Där var jag också producentoch projektledare och det är jag jättestolt över.

Vilka tankar har du om berömmelse?

Det både lockar och avskräcker. Någonstanstänker jag på vad Kristian Luuk sa när folk villha autografer och kort, att man får ställa upp infördom som uppskattar en och inte hålla så förtvivlatpå integriteten.

Sen beror det också på vad man blir uppmärksammadför. Eric Gadd är superstar och alla vet vad han stårför. Men jag gör så mycket olika saker. Jag villbli känd för vad jag gör, inte för den jagär. Jag tycker det är tråkigt när folk kommerfram och säger, visst är du känd? För vaddå? Det viktiga är inte att jag har varit påTV. Däremot blir jag glad om någon kommer fram ochsäger, vad bra du var. Om dom nu tycker det.

Några förebilder?

Björn Skifs. För att han är artistoch bjuder på sig själv. Det finns så mångasom har sin integritet kvar även på scenen. Men SiwMalmkvist, Lill-Babs, Lill Lindfors, Skifs och även Markooliohar alla det gemensamt och de bjuder på sig själva.

Du bor sedan många år i Stockholm. Hurtrivs du?

Jättebra. Men jag går inte ut såmycket. Jag jobbar ju där folk går ut och roar sig.Här finns så mycket som man kan lära sig. Detfinns en sån bredd här. Nackdelen är bara attdet är så dyrt att bo här. Vow, vilket hus manskulle kunna köpa i Gävle för priset av en lägenheti Stockholm.

Håller gävlebor i Stockholm ihop?

Ja, min fru och jag. Jag ser Regina Lund dåoch då. Men mina kompisar fick jag när jag flyttadehit 1990. Det är mitt kontaktnät.

Vad betyder Gävle för dig idag?

En familjestad. Jag har inte varit hemma såmycket den senaste tiden men när jag känner efter ärjag både avundsjuk och glad. Anonymiteten här och bristenpå den i Gävle, det är både för ochnackdelar. Det handlar om att hitta sina själssystrar ochsjälsbröder och gör man det i en mindre stad ärdet bara att gratulera. Annars tycker jag att Gävle ären levande stad, men Konserthuset och krogarna som byter ägarevarje månad.

Vad är meningen med livet?

Det är kärleken. Lycka i livet äratt lyckas med kärleken.

Tror du på Gud?

Jag tror på själarnas samhörighet.

Vad menar du med det?

Jag tror att det finns en andlighet och om man öppnarsig och inte känner rädsla finns det mycket känslor,vibrationer. Sen kan man kalla det övernaturligt, religioneller ödet. De här vibrationerna finns särskiltnär man älskar någon, hur nära man kan kommavarann utan att behöva prata. Att hitta kärleken i sittliv, det är Gud för mig.

Du återkommer ofta till rädsla. Hur hardu fått de tankarna?

Dels genom att prata, våga prata, med andragenom åren. Och när jag började på Musikhögskolanoch var livrädd första halvåret. Jag såghur det hämmade mig. Så jag har blandat egen erfarenhetmed andras. Och jag inser också att man inte kan vara älskadav alla. Och jag kan också ställa mig frågan,vad är det värsta som skulle kunna hända. Som numed Rent? Dåliga recensioner?

Jag kan också tänka vad som hade hänt om jagslagit igenom riktigt med Herrarna i hagen. Då hade jagvarit en ung popstjärna som tjänat en del pengar. Menjag hade inte haft mycket på fötterna. Nu kännerjag trygghet för jag vet vad jag kan. Jag kan vara avslappnad,även på audition för det är inte hela världenom jag inte får rollen.

Du har utbildning när det gäller musik meninte i att stå på en scen.

Nej, det har jag lärt mig själv genom attspela covers på rökiga nattklubbar. Det är enbra skola.

Vad gör du om tio år?

Då bor jag i hus med min familj. Jag hållerpå med musik på något sätt men jag trorinte att jag står på scenen fem kvällar i veckan.Jag skriver musik och jobbar mer dagtid, kanske med TV igen. Jaghar ett musikproduktionsbolag med två kompisar och vi harbland annat gjort musiken till Tipsbingo och Lotto i TV4.

Jinglar?

Ja, och bakgrundsmusik.

Om du fick välja ett enda musikstycke att lyssnapå resten av livet, vad skulle du välja?

Tystnad. Och då kan jag improvisera själv.

Mer läsning

Annons