Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Håkan Leijding, del 3

Annons
Det var mest bland engelsmän och skandinaversom Håkan jobbade. Han kunde spanska och kunde fixa detmesta. Det var också så ett schweiziskt försäkringsbolagfick tag på Håkan. De behövde någon somkunde ta ansvar när det uppstod skador, som kunde ha kontaktmed både de som utsatts för skador och de spanska hantverkarna.Förtjänst fick Håkan från två håll,dels rabatter från företagen han handlade materialfrån, dels från försäkringsbolaget.

- Men jag har alltid varit skälig. I alla lägen,säger han.

Det var i den här vevan han träffade Betty. Ellerkanske tvärt om. Betty från Argentina hade flyttattill Spanien när hennes barn flyttade dit. Och Håkansåg hon ofta sitta vid ett kafé på dagarna.Hon tyckte att han såg så olycklig ut och till slutlyckades hon bjuda in honom till sitt eget bord. Det visade sigatt de två hade roligt ihop.

- Först presenterade han mig bara som Betty, sen somsin vän Betty, sen som sin flickvän Betty. Och tillslut gifte vi oss, säger Betty.

Efter mycket trassel med papper blev det borgerlig vigseli Gibraltar och kyrklig vigsel i svenska kyrkan i Spanien. Nuhar de varit ihop i åtta år, varje dag. Och äktenskapetverkar mycket lyckligt, trots litet snågnabb ibland. Bettyär en positiv, levnadsglad och varm människa, en somlätt får vänner och som är omtyckt av deallra flesta. Betty gillar att dansa. Det gör Håkanockså.

Men i Fuerentola fanns det bara högljudda diskotek förungdomar. För att ha någonstans att gå och dansaöppnade de två en nattklubb tillsammans. Det härvar 1994. De köpte en lokal som de inredde tillsammans. Lokalenhade en lång bardisk men tog också 250 sittande gäster.Den var nog två till tre gånger så stor somCH:s nattklubb Darling. Stället döptes till Riversideoch där hade man levande musik varenda kväll. Och varjekväll avslutades med den gamla dixielåten "Down bythe Riverside".

Håkan gillar dixiemusik och en söndag i månadenhade man ett stort dixieband som spelade. Håkan blev nöjeskung.Medan Betty stod bakom bardisken och blandade drinkar satt hansjälv med ett stort konjaksglas framför sig. Mångaundrade hur han kunde stjälpa i sig så mycket konjakvarenda kväll och ändå inte bli berusad.

- De visste inte att det mesta i glaset var ginger ale. Jaghar aldrig gillat starksprit och jag har aldrig varit full i helamitt liv. Jag tycker om att dricka vin, men blandar ut den medhälften sprite, säger han.

Nattklubbslivet var roligt så länge det varade.Men det blev för tröttsamt i längden.

- Det var inget liv för en som fyllt 50 att vara uppevarenda natt, säger Håkan.

Så det såldes till engelsmän som fortfarandedriver Riverside i Fuerentola. Håkan sålde ävensitt hus och paret åkte till Mexiko, ett land som just slutitNafta-avtalet. Det innebar att utländska investeringar varsäkrade. Betty och Håkan åkte runt och hittadeförst La Paz och därefter den lilla staden Todos Santos,som betyder alla änglar.

- Vi hade tänkt ta det lugnt och inte göra någotpå ett år, säger Håkan.

Han hade köpt Microsoft aktier. Men. Håkan kaninte vara sysslolös. Så han köpte mark efter barafyra månader. Marken styckade han upp i elva tomter. Handrog in el, vatten och avlopp. Nu är åtta av tomternasålda. Två små och en stor återståratt sälja. Liksom huset som han låtit bygga åtsig och Betty på omkring 200 kvadratmeter. Till egna ritningaroch med utsikt över havet. När allt är såltdrar de vidare. På matbordet har han ritningar pånästa hus, Casa Berica, som han tänker bygga i Spanien.Han har också planer på att specialinreda en husbilpå ett Mercedes-chassi. Bara sex meter långt, medtanke på motorvägsavgifterna i Frankrike, men brettså att man får rum med allt som behövs.

- Jag ångrar inte Mexiko. Jag har lärt mig ofantligtmycket här, mer än under tio år i Spanien, blandannat hur man bygger hus, säger Håkan.

Det är många orsaker till att de nu drar vidare.Allt håller på att bli dyrt i Mexiko. Dyrare äni Sverige. Korruptionen är omfattande. I butikerna har mantre prisnivåer, en för mexikaner, en för bosattautlänningar och en för turister. Det sociala livet ärinte lika stimulerande som i Spanien. Det är till och medganska torftigt.

- Det är första gången i mitt liv som jagär mest hemma, tittar på TV och läser böcker.Här känner jag mig socialt isolerad, säger Betty.

Så snart är det dags för nästa uppbrotti Håkan Lejdings liv.

Mer läsning

Annons