Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Lars Sjösvärd, del 2

Annons
Du som är inflyttad, vad tyckerdu förresten om Gävle?

Det är en utmärkt stad, här finnsbåde kultur och idrott. Det som inte är så braär skolorna. De borde man satsa mer på. När viflyttade hit rådde de till exempel mig att låta minason gå kvar i Vallentuna. Det är illa. Om man villlocka folk till Gävle måste man ha både bra kulturoch bra skolor. Man måste kunna erbjuda en helhet. Och detär viktigt att man börjar bygga på Alderholmen.

Annars tycker jag att man lätt tar sig ut i skogen ochtill havet. Men det tar tid att bygga upp en bekantskapskretsnär man kommer som ny.

Vi bor fint, i huset där den sista Gävlefiskarenbodde och hela familjen trivs i Gävle. Min fru pendlar tillStockholm, fyra dagar i veckan. Hon undervisar läkare i svenska.Vi har mycket kontakt med olika invandrargrupper.

Har du någon anknytning till Gävle?

Jag har funderat och har bara hittat min frus farmorsom var formgivare på Boberg. Hon hette Eva Jancke Björkoch verkade här i 30 år men bara tre veckor om året.

Du har en guldring i örat.

Den är från min brokiga ungdomstid. Jaghade långt hår också och såg ut som enhippie. Sen blev jag kommunist och aktiv i KFML och SKP och dååkte alla ringar bort. För tio år sedan sattejag tillbaka ringen. Det kanske var en 40-årskris. Numeratänker jag inte på att jag har ring i örat. Ochnu är det ganska vanligt. Mig påminner det om närlivet var vildare.

Du kanske är tatuerad också?

Ja, sen länge. Ett par arkeologkamrater ochjag tatuerade oss på 70-talet. Jag har ett arkeologisktmotiv från 600-talet på överarmen, tvåbjörnar som slåss med Oden. Jag har till och med varitmed i en utställning om tatueringar. Men det var bara axelnsom var med i bild. Där var jag i alla fall före trenden.

Du har nu varit verksam i snart två år.Hur har du upplevt den tiden?

Det känns bra att jobba här nu. Det händersaker hela tiden, idéer och kreativitet som omsätts.

När jag fick börja med att skära i verksamhetenvar det stunder när jag tyckte det var otacksamt. Det gickut över både mig själv och min familj. Man villju lyckas och vill vara omtyckt. Det var inte roligt att tvingasta bort verksamheter. Jag var inte oberörd.

Du håller en låg profil. Är det medvetet?

Ja. Först ville jag lära känna länet.Sen drunknade jag i ekonomin. Men nu känner jag att jag kanbörja jobba utåt. När jag jobbade 50-60 timmari veckan med att lösa problem hade jag varken tid eller ork.Men nu vill jag bli delaktig i kulturdebatten.

Vad är lycka för dig?

Det ena är att bli bekräftad. Det andraär att få vara ledig, inte göra någonting.Bara sitta i en båt.

Du är fortfarande intresserad av fiskar?

Ja, men jag hinner inte med. Jag är intresseradav idrott också, korpfotboll men det har jag fåttlägga åt sidan tills vidare. Men man kan inte barajobba.

Mer läsning

Annons