Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Owe Hellberg, del 2

Annons
Den håller vi på att säljaut?

Nja, vi monterar inte ner den men vi har naggat deni kanten under 90-talet. Nu får vi bygga upp den igen. Denska vi vara rädda om men det är inte så lättnär man har ett Europa som har helt andra ideal, en heltannan syn på tillvaron.

Ska Sverige lämna EU?

Nej, inte om EU omfattar hela Europa så småningom.Då får man ett mellanstatligt samarbete. Jag trorvi är på väg dit. Ju fler länder som halkarin desto mer omöjligt blir det att ha den ordning vi haridag.

Är du kommunist?

Nej, det har jag aldrig kallat mig för.

Varför inte?

Ordet har så många tolkningar av vaddet innebär, med mycket sorgkanter. Jag gillar inte allsdet som hänt i Östeuropa. Jag började med kommunalpolitiki Ockelbo 1982.

Då var du ganska gammal. Hade du inte engageratdig i politik tidigare?

Jo, jag blev litet intresserad i kärnkraftsfrågan.Sen hade jag litet idéer om hur kommunen skulle fungeraoch då drog vi igång. Vpk fanns inte då i Ockelbo,vi fick en procent i första valet. Nu har vi 29.

Varför valde du vänstern?

Jag kommer från Hälleforsnäs somär ett urtypiskt socialdemokratiskt fäste. Kommunisternatyckte man var knäppskallar. Mina föräldrar varsossar, men det är dom inte nu. Jag har inte påverkatdom, men de är väl besvikna på socialdemokraterna.

När jag skulle rösta första gången valdejag vpk. Det har med rättvisetanken, den gemensamma välfärdenatt göra. Det är viktigt för mig. Och påden vägen är det. Men som ung var jag en sån däridrottstyp. Då var det fotboll och bandy som gällde.Men en målvakt landade på mitt ena knä och dåvar det slut på den karriären.

Sen flyttade jag till Gävle och gick på lärarhögskolan.

Och där träffade du Carina?

Nej, henne hade jag med mig. Vi har bott tillsammansända sedan 1973, halva livet. Carina gick komvux i Gävleoch blev fritidspedagog. Sen fick jag tjänst i Ockelbo ochtrivdes bra. Gästrikarna är trevliga, öppna ochglada.

Hur trivs du i Ockelbo?

Jättebra. Otroligt bra för barnfamiljer.Duktiga föreningar och mycket ideellt arbete. Man bryr sigväldigt mycket om varann och det kan ibland vara litet förmycket.

Men Ockelbo och Stockholm är två helt skilda världar,med olika grundvärderingar.

Hur trivs du i Stockholm?

Väldigt bra med själva jobbet. Men jaglängtar efter familjen. Yngsta grabben var bara fyra årnär jag började. Man missade mycket. Jag försökerjobba otroligt mycket när jag är här och sååker jag hem. Jag kan åka med sista tåget ochvara hemma halv två på natten istället föratt vänta till nästa dag, bara för att fåträffa familjen på morgonen.

Vad tycker du om uppmärksamheten kring taxiresor,kontokort och reseräkningar? Du själv har åkttaxi för 30 814 de senaste två åren.

För år 2000 var det drygt 13 000 kronor.De allra flesta av mina taxiresor går mellan Ockelbo ochGävle, helt enkelt för att det varken går tågeller buss när jag kommer med sista tåget. En sådanresa kostar över 600 kronor och då drar det ivägrätt snabbt. Jag vet oftast när jag ska till Stockholmoch då åker jag alltid tåg. Det är väldigtfå taxiresor av annat slag.

Du är tjänstledig från jobbet sommellanstadielärare i Gäverängeskolan. Saknar dueleverna och skolan?

Det går väl upp och ner i skolan. Jagtrivdes enormt bra när jag lämnade skolan. Jag fickbara några timmar på mig att bestämma mig eftersomden som stod på första plats hoppade av. Jag halkadein i riksdagen på ett bananskal. Sen har det gåttbra och dom har velat ha mig kvar. Jag sitter i riksdagsgruppensförtroenderåd och nu ska jag vara med i referensgruppentill förhandlingsgruppen. Dom ger mig stort förtroendehär.

Så vad är drömmen?

Bostadsminister, kanske. Dom vill inte ha någon,sossarna. Så då får vi väl ha en egen.Sen vet jag inte om det är rätt att alltid vara i Stockholm.Om riksdagsjobbet hade inneburit att vara i Stockholm frånmåndag morgon till fredag eftermiddag, då hade jaginte varit kvar här. Man måste hinna med familjen ochumgänge också. Kärlek och vänskap ärså viktigt. Om man försakar det står man ensamtill slut.

Vad är meningen med livet?

Man ska ha möjlighet att utvecklas utifrånsina förutsättningar. Kunna förverkliga sina drömmar.Det är viktigt att ha kamrater och kärlek. Jag skulleinte vilja vara utan min familj. Den går före alltannat. Dom var med och bestämde om jag skulle ta det häreller inte.

Vad är lycka för dig?

Framför allt att må bra. Att jag mårbra och dom runt mig mår bra. Materiella ting är inteså viktigt. Jag skulle till exempel aldrig köpa enny bil. Inte ens om jag hade jättemycket pengar.

kerstin.monk@gd.se

026-15 96 44

Mer läsning

Annons