Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Rickard Olsson

Annons
Nästa söndag börjar Rickard Olssonfrån Gävle sitt nya jobb.

Tillsammans med Lotta Engberg och Ola Lindholm är hanvärd för Söndagsöppet i TV1 kl 18.15.

Namn: Rickard Olsson
Ålder: 33 år
Yrke: Programledare, journalist
Född: I Stockholm, uppvuxen i Gävle
Familj: Fru Lena och hunden Muskot, bådaskäller

Drömmer du om att bli en ny Hyland?

Drömma kan man alltid göra. Drömmaom att bli lika bra, visst. Men alla som är duktiga gårsin egen väg.

Vad har du för förhållande till LennartHyland?

Som barn ville jag ha samma frisyr som han. Såjag stod framför spegeln och vattenkammade håret. Jagfattade aldrig att han inte hade något hår påskulten, bara på sidorna.

Vilka är dina förebilder?

Vet inte. Jag har ingen speciell ikon, idol. Jagkan avundas folk som får saker gjorda, som får någotuträttat i livet. Det kan vara att bygga en kanal frånAtlanten till Medelhavet eller att fixa en cityfest i Gävle.Att göra något i stället för att bara snackaoch gnälla.

Om en vecka är det dags för Söndagsöppet.Hur känns det nu?

Mer roligt än nervöst men båda känslornaslåss om att dominera. Det är en utmaning att ta överefter andra och vinna över en publik. Det är sådanatankar som sitter i huvudet. Det är viktigt att vara ödmjuk,tror jag.

Det tycks vara min lott i livet att ta över program efterandra. Jag har gjort det med Morgonpasset och Bullen.

Vad kan du avslöja om programmet. Nyheter?

Ingenting av det gamla kommer att vara kvar. Detblir en ny lek och en ny tävling. Sen hoppas jag att mankommer att känna igen tilltalet. Det är ett familjeprogram.

Du är programvärd tillsammans med LottaEngberg och Ola Lindholm. Varför just ni tre?

Ola är med för att ta hand om barnen. Hanhar en egen barndel i mitten. Lotta Engberg hör till de fruktansvärtfolkkära, tillsammans med Loket, Lasse Berghagen och Lill-Babs.Jag är med för de unga vuxna, de från 25 till35 år.

Känner ni varann sen tidigare?

Nej. Ola och jag har träffats på barn-och ungdomsavdelningen på TV. Dom hade elefantbajs i vårkyl. Lotta har jag aldrig jobbat med tidigare.

Hur fungerar ni ihop?

Jättebra. Jag är positivt överraskad.Lotta är mycket generös. Inga problem!

Hur länge har ni jobbat med förberedelserna?

I två månader, sen första augusti.Det är först nu som det börjar bli mycket jobbför mig, ju närmare den röda lampan vi kommer.

Hur långt i förväg bandas programmen?

Varje vecka. Vi spelar in på tisdagar och såsänds det söndagen efter. Många tror att programmetgår direkt men det har det aldrig gjort.

Är det ett drömuppdrag du har fått?

Vet inte. Ibland tror jag att min mormor sitter ihimlen och fixar åt mig. Det var samma sak med radion. Attfå göra Morgonpasset var en dröm. Så fickjag göra det. Och Bullen i TV ville jag jättegärnagöra. Så ringde dom och frågade. Och ungefärpå samma sätt blev det med Söndagsöppet.Det är stekta sparvar som kommit flygande.

Det verkar som om du haft ett bra förhållandetill mormor!

Ja, hon var krönikör på Arbetarbladetoch hetta Asta Hillström. Hon var skojig och glammig. Jagkänner att hon inte är helt ovetande om vad jag gör.

Hur gick det till när du fick jobbet?

Dom bara la ner Bullen samtidigt som mitt kontraktgick ut. TV3 var ute och ryckte litet men eftersom jag gav migin i den här branschen med folkbildarambitioner ville jaggärna stanna i public service TV. Jag pratade med SvanteStockselius som uppmanade mig att vänta. Det kanske fannsnågot. Jag skulle få jobba med Söndagsöppeti någon form. I somras blev jag tillfrågad om jagville bli programledare. Vi gästrikar i storstaden måsteju hålla ihop.

Du efterträder Ulf Larsson och Kristin Kaspersen.Vad tyckte du om deras program?

Jag tyckte egentligen ingenting alls förut.Men nu har jag tittat på en väldig massa program ochtycker att dom gjorde programmen med den äran.

Ulf Larsson fick sparken och fick beklaga sig i Expressenöver att han inte fick fortsätta. Din kommentar.

Han blev nog mer sårad än sågad.När det blev klart att Kristin ville hoppa av var det enfråga om man skulle byta ut hela ekipaget. Om det var rätteller fel får tiden utvisa. TV är ju en bedömningssportdär folk kan bli förbannade för att man har felslips eller ett talfel. Det är hårt att jobba framförkameran och man är helt utbytbar. Man blir som en del avscenografin.

Vilken trygghet har du fått?

Jag har kontrakt på ett år. Det ärbra i den här världen. Det är så närafast anställning du kommer.

Snällt och folkligt, så har Söndagsöppetbeskrivits. Och en miljon tittare. Är det här ett programsom passar dig?

Ja, jag är snäll och folklig. Det ärlitet samma anda som i P4 Jag tycker man ska han en trevlig, nej,hjärtlig ton. Det tilltalar mig. En del tycker att folklighar en negativ klang. Det har jag ingen förståelseför. Det är inget fel på Lasse Berghagen. Detstämmer med min folkbildaranda.

Var det därför du började jobba i medierna?

Ja, för att lära mig själv och andrahur det fungerar. För att kunna få ställa frågor.Det är många som vill in i mediebranschen förkändiseriet, för glamour. Men då är man uteoch cyklar i blå pyjamas. Och med den delen, kändiseriet,känner jag mig inte helt bekväm.

Vem är du?

Skit i det du!

Ärligt talat, jag vet inte.

Vad ville du bli som ung?

Efter gymnasiet, när jag insett att jag inteskulle bli rockstjärna så var det min dåvarandeflickvän som låg på och tyckte att jag skulleplugga. Och tur var det. Jag läste kulturvetarlinjen i Örebro.Det var då jag flyttade från stan och när mangör det får man chansen att börja om. Man behöverinte vara som en självupplevd profetia.

Där träffade jag David af Klintberg som nu ärprojektledare på radion. Vi hade jäkligt skoj tillsammansoch tack vare honom valde jag radio och gick utbildning påSigtuna folkhögskola.

Hur ser din karriär ut?

Jag fick göra min praktik på korrespondens.Jag ringde till varenda radiostation i landet men fick nobben.Ole Oldeen på radio Gävleborg sa att jag kunde göranågra program så skulle han lyssna. Men han lovadeingenting. Så jag började göra porträtt pålänets riksdagsmän och skickade in. Sen ringde dom ochsa att dom skulle sändas. Jag blev så glad att jagla mig ner på golvet. Sen erbjöd mig Per Andersson,som är världens bästa chef, jobb samma höst.Och där blev jag kvar i två och ett halvt år.

Sen då?

Resten är historia. Därifrån komjag till P3, hade en kort sejour på TV4 i Västerås.Sedan Morgonpasset i P3, ett dödsuppdrag efter Tomas Tengby.Det var fruktansvärt jobbigt men det repade sig. Sen fickjag jobb på Bullen. Det verkar som om jobben går icykler på två och ett halvt år.

När flyttade du till Stockholm?

När jag träffade Lena. Hon bodde redanhär och hade redan klarat av bostadskön. Så detvar praktiskt.

Lena kommer också från Gävle?

Ja, jag är också känd som KorvenLarssons dotters kille.

Vad gör hon?

Hon är scripta och har bland annat jobbat medVem vill bli miljonär, Sen kväll med Luuk, Jeopardyoch Stadskampen.

Så det blir mycket prat om jobb hemma?

Nej, hon tycker genuint illa om mediesvängen.Hon vill nog egentligen jobba med konsthantverk.

Vad vill du bli när du blir stor?

Chef.

Varför?

Jag är intresserad av att leda en grupp, attfå dom att bli bättre än dom visste att dom var.Det lockar och stimulerar mig jättemycket. Att utifrånkollektivet åstadkomma en bra produkt.

Men egentligen ville du bli rockstjärna!

Ja, jag spelade gitarr i lokala rockband, som KingfisherMen. Jag spelar fortfarande, men bara till husbehov. Och nu harjag kommit till den åldern att jag fått behov av Taube-låtar.Det är bra på kräftskivor. Just nu övar jagpå Fritiof i Arkadien.

I en omröstning i våras valdes du tillSveriges femte sexigaste man.

Du måste kolla dina fakta. Det var påfjärde plats jag kom.

Blev du glad och stolt?

Sånt får man ta med ett leende i mungipan.Det är klart att man inte är Sverige fjärde sexigasteman. Det som var roligt var att det var Elisabeth Olsson, fotografenbakom Ecce Homo-utställningen, som tog bilderna påoss.

Sånt får man ta på skoj. I verklighetengör det ingen skillnad.

Vad sa din fru?

Det blev ingen skillnad där heller. Inga fördelar.

Vad betyder kärlek för dig?

Tvåsamhet. Vänskap. Kärlek ärden starkaste vänskapen mellan två individer. Den främstavänskapen och trygghet, vare sig det gäller ens frueller hund.

Vad har du för hund?

Blandras mellan border collie och labrador. Jag harvallat med honom och det var jäkligt kul. Muskot var duktigareän jag. Att valla är roligare än bara lydnad. Därhandlar det bara om dominans. I vallning jobbar vi ihop.

Var hittar du får att valla?

Vi har gått med i en fårföreningdär vi bor. Vi fick prova på att valla och sen fickvi gå med. Vi började i juni, Muskot är bara ettoch ett halvt år.

Vad betyder pengar för dig?

Frihet. Man kan köpa sig frihet. Det ärockså en form av livskvalitet. Tycker man att det ärskönt att vara på sjön kan man köpa sig enbåt, till exempel.

Det är ingen garanti för lycka. Fast chansen ökar.

Vad betyder berömmelse för dig?

Det beror på varför man blir berömd.Man kan ju bli berömd för att man är ett stortklantarsel. Det är skillnad på känd-kändisaroch erkändisar, de som gjort sig kända för attde gjort något. Det är klart att man får en egoboomav att bli igenkänd, för att folk tycker att man ärbra. Det är ett fiktivt kvitto på att är man ärnågot. Men man kan villa bort sig om man glömmer bortatt man är dödlig. Eftersom jag kommer från Gävlesitter Jante i.

Finns inte Jante överallt?

Jo, i nästan alla bruksorter. Den är starkaredär än i gruvorter. När man gick ner i gruvan varalla beroende av varann. I bruksorter handlade det mycket merom att pinka in revir, sparka neråt och smöra uppåt.

Så vad ska man göra åt Jante?

Man får argumentera med honom. Få seom man kan överbevisa honom. Det måste finnas svardär också.

Hur trivs du i Stockholm?

Bra just nu när vi flyttat ut från stantill det lilla livet. Det passar perfekt, man kan gå intill grannarna och fika. Det är skönt när man träffarså mycket folk i jobbet. Då blir det jobbigt att boi stan där det alltid är ett visst brus. Vårtnya liv passar en småstadsbo perfekt.

Ni bor i ett fritidshus?

Ja, men det är 150 kvadrat stort och isolerat.Och tomt till. Men det är klassat som fritidshus. Man behövervara i IT-branschen för att ha råd med någotannat.

Du har båt också?

Ja, jag har precis köpt en Ockelbo. Den harjag slitit med hela sommaren. Nu finns det inget beträffandeen B30 som jag inte kan klara av.

Vilken kontakt har du med Gävle?

Jag jobbade på Radio Gävleborg tvåveckor i somras och hela maj. Mina föräldrar finns där.Jag mår jäkligt bra där. Jag gillar Gävlesom fan!

Skulle du kunna flytta tillbaka?

Ja, om jag får bli chef.

För vad? Radion?

Nej, jag vet inte.

Mer läsning

Annons