Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Thony Lindquist

Annons
SM-final för SAIK på Studenternasi dag. Hur tänkte lagets tränare Tony Lindquist mitti veckan?

Namn: Thony Lindquist

Ålder: 45 år

Yrke: Kanslichef för SAIK bandy, tränare,projektledare inom Sandvikens kommun för svensk bandyungdom

Född: I Uppsala men uppvuxen i Skutskär

Familj: Hustru Helen och barnen Andreas,18, Sandra, 16 och Simon, 7

Bor: I villa i Skutskär

Aktuell: Inför SM-finalen i bandy

Vem vinner i dag?

Som det känns i dag tror jag att vi vinner.

Du hade inte kunnat ge ett annat svar!

Nej, det hade nog varit fel annars.

I dag när vi träffas är det onsdag.Hur ser den här veckan ut för dig?

I dag är det relativt lugnt. I går varalla som galna efter biljetter. Men i dag kan jag jobba halvdagoch kolla Champions league på TV. På torsdag ärdet presskonferens i Uppsala, både press och TV och dåär tränaren Anders Jakobsson också med, liksomtvå spelare. Torsdag kväll är det träningoch då ska vi börja fokusera på matchen, vadsom gäller, både praktiskt och när det gällertankar och bilder. Sex i laget har inte spelat SM-final tidigare.

På fredag blir det förberedelser inför bankettenpå Slottet i Uppsala. Vi har beställt helt nya kostymertill laget att ha på festen. På lördagen åkerjag tidigt till Uppsala för ett möte. Laget kommer påeftermiddagen. Vi har en gemensam middag på kvällenmed spelarfruarna. På kvällen har Anders och jag ocksåen genomgång där vi enas om vissa saker. Sen tidigti säng.

På söndagen rör vi på oss förefrukosten. Efter frukost repeterar vi vad vi kommit överensom. Sedan tar jag ned dom på en djup avslappning, ger suggestioner,tankar och bilder. Det här har vi gjort inför varendamatch utom en, när vi fick tidsbrist. Och det var enda matchenvi förlorade, mot Bollnäs.

Det låter som ett hemligt vapen. När börjadeni med det här?

Den här säsongen. Vi har haft en mentaltränare tidigare, Lennart Nilsson som är lärarepå Bosön och som har jobbat med Tre kronor. Men nuhar jag gjort det. Jag tror mycket på att bilder som manfår under djup avslappning påverkar. Och eftersomalla har tyckt att det känns bra har vi fortsatt. Det somAnders sagt innan förstärks med det här.

Efter det finns alla på plats i god till till matchensom börjar klockan två.

Är du nervös?

Inte nu. Men under matchen kommer jag att vara nervös.Jag var väldigt nervös under förra matchen.

Vilka förutsättningar skulle du vilja seinför matchen?

Att alla är friska och krya och det ärju litet problem med Magnus Muhrén och hans skada. Vi fåravvakta och se, det är ett jobb mot klockan.

Det såg ut som rena ishockeydribblingar vidsenaste matchen. Jag trodde bandy var ett justare spel änishockey?

Det har blivit mycket närkontakt inom bandy.Det är ju stora ytor och spelarna kommer i hög fart.Bandy närmar sig ishockey allt mer. Ser man till tester ochvärden ligger bandyspelarna mycket väl till rent fysiskt.

Är det här en tendens?

Det är tidens gång. Det är nya grepphela tiden. Och vi vill gärna vara före.

Vad tycker du förresten om ishockey?

Jag tittar gärna på hockey, bådelandskamper på TV och Brynäs matcher. De följerjag. Jag sitter förresten med i en informell grupp därvi pratar om hur talanger ska utvecklas. Det är jag, ThomasLyth, som är Tommy Söderbergs spion, Tommy Tomth ochTorsten Balkefors i Falun, så vi representerar bådehockey, fotboll och bandy. Vi träffas och tittar påframtiden och det känns bra att få vara med.

Hade det inte varit mer lönsamt att vara hockeytränare?

Jo, det är klart. Bandy och hockey kan intejämföras. Vi är långt därifrån.

Hur kändes det efter matchen förra söndagennär både Patrik Södergren och Magnus Muhrénblev skadade?

Jag hade Magnus precis framför mig närdet hände. Allt kan hända i stridens hetta. Magnus stodstilla med bollen när Anders Östling kom med full fart.Det var olyckligt. Jag vill inte lägga några andraaspekter på det hela.

Så du tror inte att dom avsiktligt försöktesätta Magnus och Patrik ur spel?

Det vill jag inte gå in på. Jag har ingetfog för det. Men det är lika för oss, att man bevakarvissa spelare. Det vore väldigt tråkigt om Magnus inteskulle kunna spela på söndag. Han är en världsartist.

Om laget vinner i dag, hur kommer du att fira?

Det blir bankett för alla spelarna påSlottet. Sen åker vi till O'Learys i Sandviken och firarmed folk hemma. Jag tror att kommunen håller på ochförbereder något, men vad vet jag inte.

På onsdag åker sedan Anders och jag med vårafamiljer till Thailand för att koppla av från det hela.Det ska bli skönt för det har varit hektiskt, ändasedan mitten av april. Det är en lång förberedelsetid.Vi hade bara några veckors "vila" i juli. Elitspel i bandykräver sin man.

Och vad gör du om ni förlorar?

Det är deppigt förstås. Jag har varitmed i fyra finaler och förlorat tre. Allt har sin gång.Det sitter i några veckor, sen är man tillbaka i ekorrhjuletigen. Och hur det än går tycker jag att grabbarna hargjort en fantastisk prestation. Vi har bara fått stryk ien match och jag tror inte att det har hänt tidigare.

Vem är du förresten? Vilken är dinbakgrund?

Hela mitt liv har jag ägnat åt idrottoch fritid. Jag är utbildad på Bosön i Stockholmpå fritidsledarlinjen. Jag har en bred utbildning i ett15-tal idrotter. Men mest har jag sysslat med lagbollspel somfotboll och bandy.

Jag har jobbat inom kommunen, först som assistent medansvar för föreningslivet, sedan fem år som fritidschefi Älvkarleby åren 1985-1990. Då kom jag tillSAIK på heltid.

Det är tio år sedan!

Ja, jag men jag har haft olika roller under de häråren och vi har alltid varit två tränare. Nuär det Anders och jag. Och det behövs. Man orkar inteensam. Jag tror det kommer inom företagen också, attman har dubbla ledare. En kan inte kunna allt. Det är såkomplicerat.

Vad är det för projekt du har för kommunen?

Det är ett utvecklingsprojekt som gällerSveriges bandyungdom, genom bandygymnasiet. Det ligger mig varmtom hjärtat att utveckla människor.

Var får du egen stimulans ifrån?

Kopplar av gör jag i mina föräldrarssommarställe på ön Römaren utanför Bönan.Där kan jag fiska, sitta på bryggan och fundera ochskriva och vara mig själv. Jag är uppvuxen där.Varje sommar var jag hos mormor och morfar på Römaren.

Sen gillar både jag och frugan att resa för attfå nya influenser.

Vart åker ni?

En fantastisk upplevelse var resan till Kenya. Viåkte hela familjen och fick vara med om safari. Det varhelt enormt. Dofterna, ljuden, allt. Vi bodde på en kamppå savannen och fick se de flesta djuren.

Jag tycker också om god mat, gärna fisk som jagfiskar själv.

Vilka sporter höll du på med som barn?

Mina föräldrar bor fortfarande vid bandyplaneni Skutskär. Jag höll på med allt möjligt.Jag var hyfsad i tennis. På den tiden spelade Skutskäri allsvenskan och det betydde mycket för mig att vara näraidolerna. De var förebilder. Jag var både bollkalleoch sargpojke och varje ledig stund åkte jag skridskor

Så det är kanske inte så konstigtatt du blev det du blev?

Nej, faktiskt inte. Jag har alltid gillat att tävla.Efter Bosön blev jag erbjuden flera jobb, bland annat attflytta till Karlstad och Boltic som var det stora laget då.Men då träffade jag Helen och hon ville inte flyttatill Karlstad. Så vi har blivit kvar i Skutskär ochtrivs bra. Det är rätt nära både till Gävleoch Sandviken och det är inga problem att pendla. Jag kanstyra min tid rätt väl.

Hur var det att vara fritidschef i Älvkarlebykommun?

Det var mycket lärorika år som jag haftnytta av. Jag fick lära mig att sköta en förvaltningoch samarbeta med politiker.

Hur kom du till SAIK?

I första omgången kom jag som spelare,åren 1980-84. Jag har spelat i tre lag. Jag debuterade som16-åring i Skutskärs A-lag. Under studietiden speladejag med Sirius i Uppsala i två säsonger. DärefterSAIK.

Händer det att du spelar nu också?

Nej, jag är bara ledare. Men jag sätterpå mig skridskorna vid varje träning och jag hållerformen hyfsat. Jag löper ett par gånger i veckan

Hur bygger man upp ett mästarlag? Vilka äringredienserna?

Det är en komplex bit. Nyckelbitarna äratt vi har roligt tillsammans, att vi känner trygghet införvarann. Att jag är lyhörd och kan känna av signaler.Jag har också en utvecklingsplan för varje spelare.Vi har regelbundna samtal och känner av läget. Det kanröra sig om problem både på planen och i privatlivetsom man måste prata om. Men viktigast är arbetsglädjen.Det är därför vi har lyckats så bra i år,tror jag. Ett lag som är tryggt i sig själv vågarmer. Det är det som avgjorde sista matchen, tror jag.

Har du någon fritid?

Mitt liv är ganska inrutat med träning,möten och resor. Det är tur att jag har en förståendefamilj.

Jag tänkte just fråga hur familjen stårut!

Hela familjen är intresserad av idrott. Helenspelar fotboll och hon följer med all idrott på TV,mycket mer än jag. Hon är idrottsidiot om någonav oss. Äldsta grabben spelar bandy, min dotter fotboll ochyngste grabben håller på med både hockey ochbandy. Han kan allt om både Brynäs och SAIK.

Så idrott är en livsstil för helafamiljen?

Ja, alla tycker det är roligt och vi har fåttut mycket av det.

Tror du på Gud?

Ja, jag tror faktiskt att det finns något.Det tror jag.

Vilka är dina värderingar?

Jag har ett motto, "liv är rörelse". Detgäller att inte fastna.

Varför stavar du Thony med h?

Vet inte. Jag har ingen bra förklaring. Jagstavar Lindquist med qu också fast det står kv i kyrkoböckerna.Jag ville väl spetsa till det och tyckte att det sågbättre ut med Thony. Sen har det bara följt med.

Hur ser du på framtiden?

Både ock. Jag är optimist i grund ochbotten och tror att det blir bra även för nästageneration som växer upp. Men det finns också smolki bägaren, med krig och fattigdom i olika delar av världen.Jag och Helen kom nära det när vi var på Sri Lankaoch den tamilska gerillan slängde bomber. Jag blir berördav att se bilder på svälten i Afrika.

Vad gör du om tio år?

Jag hoppas att jag fortfarande är frisk ochkry och kan jobba inom idrotten. Jag hoppas hitta någonliten nisch. Kanske jobba inom företag och dela med mig avmina erfarenheter från idrotten, att forma människormot olika mål. Jag tror att företag har mycket attlära av idrotten. När jag närmar mig 60 hoppasjag kunna trappa ner. Jag hoppas ha både ork och pengarså att jag kan resa mer då.

Vad är lycka för dig?

Att jag själv och familjen mår bra.

Mer läsning

Annons