Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monk möter Tommy Sandlin

Annons
En hockeykarriär tycks vara slut. Förrahelgen fick Tommy Sandlin sparken som tränare för Leksand.

Kan du leva utan hockey, Tommy?

Namn: Tommy Sandlin
Ålder: 56 år
Yrke: Hockeytränare
Född: I Gävle
Familj: Fru Birgitta och barnen Tomas, 34,Lena, 31 och Lotta, 25 samt fyra barnbarn
Bor: I villa i Hemlingby
Tränarkarriär: Gävle GIK -69,Brynäs 69-77, Modo 77-83, Tre Kronor 78-80, Björklöven83-86, Tre Kronor 86-90, Björklöven 90-91, Brynäs91-96 (fick sparken efter höstsäsongen), Brynäsjuniorlag 97-98, Mora 98-00, Leksand 00-01 (har just fåttsparken)
Meriter: VM-guld med Tre Kronor -87, EM-guld-87, -90, bragdguld -87, SM-guld -70, -71, -72, -76, -77 (medBrynäs), -79 (Modo), -93 (Brynäs)

Hur känns det?

Just nu ganska bra. Nu är jag hemma hos Birgitta ochfamiljen. Jag har bott ensam i Leksand och fått åkahem efter en väldigt hektisk period. Det känns skönt.Men det är klart, mitt jobb betyder väldigt mycket.Om det får gå ett par veckor kommer jag att saknajobbet.

När du fick beskedet, blev du arg, ledsen, besviken- vilken var det starkaste känslan?

Jag blev inte arg. Besviken så till vida att jag kändemig sviken av dom stod närmast och som aldrig låtitmig känna att det skulle vara aktuellt, för vi har stöttatvarann. Först blev jag besviken för att jag inte fåttnågot förhandsbesked. Sen känslan att man intehar hållit måttet och varit otillräcklig. Senkände jag mycket för Björn Åkerblom, hjälptränaren.Han fick gå av samma skäl som jag, nämligen ledarstilen.Ändå är han raka motsatsen till mig. Björnär ung och i början av sin tränarkarriär.Att han fick gå tycker jag var dåligt. I det sammanhangetblev jag arg och förbannad.

Du trodde inte att du skulle få sparken?

Nej, det var otänkbart. Vi hade inte värvat specielltmånga spelare och kritiken mot Jonas Bergqvist och MaskenCarlsson var väldigt hård. I det läget har jagstöttat dom, det måste man göra i en sånsituation. Därför kom det här som en verklig överraskning.

Har du svårt att förstå att det gicksom det gick?

Nej då, jag kan förstå det. Men jag var dåligtförberedd på det. Vi har spelat dåligt och dåligger det i nutidens hockeys natur att det här händer.Men eftersom vi hade ett samarbete på en väldigt finnivå och vi hade accepterat att vi hade ett lag som intevar tillräckligt bra, därför blev jag förvånad.Men jag borde kanske ha varit förberedd på det.

Vilket är det rätta skälet, tror du?

Ja, det är de här motgångarna, att vi harspelat dåligt, det är det som är skälet.För att hitta en orsak sa man att min ledarstil inte passari Leksand.

Men din ledarstil är knappast okänd!

Nej, verkligen inte. Både Jonas och Masken har jag haftsom spelare, både i klubblag och Tre Kronor. Vad jag fattarvar det min ledarstil som gjorde att dom ville ha mig.

Varför har det gått så dåligtför Leksand i år?

Det är svårt att säga. Jag vill inte skyllaifrån mig utan ta min del av ansvaret. Det är mångasamverkande orsaker och jag ska stå för mina, det ärsjälvklart.

Var det ett omöjligt uppdrag?

Nej, det var det inte. Jag tror inte att det här ärslutet. Nu har vi sex hemmamatcher och tre överkomliga bortamatcher.Jag är övertygad om att man skulle ha fixat den härsituationen. Före jul låg vi elva före den härsviten och efter den låg vi femma. För mig ärdet absolut solklart att Leksand kommer att avancera. Det slutgiltigablir inte så dåligt. Men man hade inte tålamodetoch tron själva för att vänta in den här svitenoch då gör man en förändring innan.

Känner du dig motarbetad?

Ja, faktiskt. Det är ett bra ord. Björn och jaghar velat förändra lite i truppen men inte fåttgehör för det. Det är klart, då kännerman sig motarbetad.

Är det slut med hockey för din del nu?

Nej, absolut inte. Men på elitnivå som tränare,där är det slut. Jag hoppas kunna hålla pålänge än. Jag pratade med min fru i går kvällatt jag skulle ringa till Pär Djoos som är ungdomsansvarigi Brynäs. Jag kan inte gå sysslolös utan måstefå hjälpa till med något. Men det tyckte intehon. Jag har varit så uppstyrd så vi har inte kunnatgöra något. Och vi har barnbarn i Umeå ocksåsom vi vill hälsa på. Men jag har tänkt i dombanorna i alla fall.

Då blir det åter till Brynäs då?

Ja, Brynäs har sin organisation för den härsäsongen och även nästa och jag har kontrakt medLeksand under den tiden. Sen är min tjänstledighet övermen vilken organisation Brynäs har då, det vet jaginte. Men jag har hela tiden varit inställd på attfortsätta jobba åt Brynäs.

Du ger dig inte, när det gäller att tränahockey!

Jo, jag vet ju inte vad det blir. Men jag måste jobbai tio år till. Och jag är ju anställd hos Brynäs.Någon form av hockey blir det.

Men nu till våren blir det familjen som gäller?

Ja, det blir. Nu har man i Leksand sagt att man vill pratafortsättning efter den 24 februari när serien ärklar. Så fram till dess har jag inget att göra.

GD:s sportchef Stisse Åberg tycker att du skahedras i Gavlerinken. Har du läst hans krönika?

Ja.

Skulle du bli glad åt att få den upprättelsen?

Ja, självklart. En upprättelse, självklart.Tord Lundströms och Anders Huss tröjor hänger irinken. De är väldigt fina killar. Stisse har skrivitdet där tre fyra gånger till och med, det har jag läst.

I Leksand har det bedrivits en hatkampanj pånätet mot både spelarna och dig. Hur kändes det?

Jag har hört sägas så och att man stängdegästboken. Man har sagt mig att det främst gälldevissa spelare. Det är möjligt att det var mot mig också,men det har jag ingen aning om.

Du hänger inte med på Internet själv?

Nej. Vi har dator här hemma men i övernattningslägenheteni Leksand hade jag ingenting. Och när jag var hemma hadejag så kort tid på mig så det var inte aktuellt.Men nu har jag suttit och läst litet tidningar på nätet.

Du har en fantastisk karriär bakom dig. Men desenaste åren, sen du fick sparken i Brynäs, har detinte gått lika lätt. Varför?

Det har gått ganska bra. Det är bara det häråret som det inte har gått så bra. Förstasäsongen när jag slutade med Brynäs, då hadejag Brynäs juniorer. Dom spelade inte i den högsta juniorligan.De hade misslyckats i flera år med att avancera men eftermitt första år med juniorerna var de uppe i högstaserien. Och som nykomlingar i högsta serien gick dom tillsemifinal i junior-SM. Så det var två mycket lyckosammaår.

Sen tog jag Mora som låg i allsvenskan det året.De gjorde en mycket bra säsong och slutade som trettondelag i Sverige, en placering från Elitserien. Det var sportsligtsett väldigt bra säsonger. Det var därförtsom Leksand ville att jag skulle komma dit. Men det var välinte så uppmärksammat, det blir inte det i rikspressenmed juniorer och allsvenskan.

Olyckan med Moraspelaren som fick en skridsko i halsenoch förblödde under en träningsmatch med Brynäs,hur har den påverkat dig?

Väldigt mycket. Alldeles utanför vårt båsvar det en moraspelare som skadades av en skridsko och skar upppulsådern. Det var en väldigt otäck händelseoch jag var starkt påverkad i flera säsonger. I varendanärkamp såg jag en skridsko som åkte upp i luftenoch en spelare som åkte in i den. Det var mycket obehagligt.Men det hade inget med att jag lämnade Brynäs att göra.

Har du kunnat bearbeta den händelsen?

Nej, inte på något medvetet sätt. Det ärtiden som läker såren, som gör att man ser detur ett annat perspektiv. Läkaren Björn Osbjer, som varordförande i Brynäs då, hade samtal dagen efternär han förklarade hur sådana här kriserpåverkar psyket. Men vi hade ingen krishantering. Det rulladepå som vanligt.

I samma veva höll det på att gå illaför Ove Molin när han åkte in i sargen.

Ja, det var bara någon vecka efteråt och det varväldigt dramatiskt. Han låg ju där och ambulansenkörde ut på isen. Det var en väldigt svårolycka. Sen gick Ove väldigt länge med korsett och detvar få som trodde att han skulle komma tillbaka. Men detgjorde han. Den händelsen var väldigt dramatiskt. Jagville att killarna skulle gå ifrån Ove men de stodkvar.

Har ishockey blivit för farligt?

Nej. Många säger att det är väldigt våldsamt.Men jag som levt i det här har inte märkt förändringarna.För mig är det inte det. Vissa säger att det ärvåldsammare och direkt farligt. Men är man i verksamhetenså ser man inte när det sker så små förändringar.Det är väldigt otäckt när unga spelare drabbasoch det är självklart att det måste bli färreskador.

Vad tycker du om Masken Carlsson?

Jag tycker bra om honom. Vi har en bra relation.

Och Lennart Hovelius?

Ja, det är en gammal kompis men vi har inte haft någonkontakt på flera år. Men jag högaktar honom.

Håkan Berg?

Jag känner inte honom. Jag tror att jag har pratat medhonom tre gånger. Men han gör ett bra jobb med Brynäs.

Roger Melin tog över efter dig. Hur han han sköttjobbet, tycker du?

Mycket bra. Men det var Flygis emellan. Roger har gjort ettkanonjobb tillsammans med Gunnar Persson som också ären mycket bra tränare.

Hurdan är hans ledarstil jämfört meddin?

Kan inte uttala mig. Vet för litet. Men ytligt sett,det känns som om vi ligger mycket nära varann. Han skulleinte passa i Leksand. (skratt). Vi passar i Brynäs.

Du har beskrivits som en demokratisk diktator. Stämmerdet?

Nej, långt ifrån. Det är verkligen ett delegeratledarskap, det tycker jag.

Vilken filosofi har du när det gäller attbygga ett lag?

Det är viktigt för mig att det är ett lag.Man måste hela tiden passa ihop och se till varann. Densocial lagbyggnaden ligger till grund för den sportsligalagbyggnaden. Man måste trivas tillsammans och förståoch ta hänsyn till varann. Jag behandlar definitivt allalika. Snarare har jag lite större krav på dom mer erfarna.

Förebilder?

Ja, den första förebilden var på 60-talet.Då läste jag en bok av en amerikansk basketcoach vidUcla, universitetet i Kalifornien. Han hett John Wooden, var religiös,baskettränare och amerikan. Det var väldigt mycket filosofii hans bakgrund till tränarjobbet. Jag fick omsättadet hela eftersom jag inte var starkt religiös och dessutomsvensk. Hans teorier gjorde mycket starkt intryck på mig.Att det inte bara är ingenjörskonst på plan utanmycket annat som är grunden för det man vill göra.

Därefter, alla i Sverige har väl haft Arne Strömberg,skaparen av vår hockey som stor förebild.

Det sägs att du slukar böcker. Vad förslags litteratur läser du?

Ja, allt. Vad har jag för bok nu? Jag kommer inte ihågtitlarna. Det handlar om en engelska deckare på 30-taletsom kommer till Shanghai. Dom föräldralösa ellernågot sådant heter boken.

Att jag läser så mycket har ju med att göramed att jag varit tre år i Mora och Leksand. När mankommer till sådana orter har man inget socialt liv och jobbettar mycket. Jag är ingen teve-slukare, därför harjag läst istället.

Det sägs att du är en ensamvarg. Stämmerdet?

Ja, det är jag nog. Det är familjen som gäller.Jag har inga stadiga kompisar eller så.

Vilka höjdpunkter minns du helst när duser tillbaka på din karriär?

Mer läsning

Annons