Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Montessoriskola vill ha äldre barn

SANDVIKENSandvikens Montessoriskola vill starta högstadium nästa höst.Även de lägre årskurserna växer och skolan behöver mer personal.

En ansökan om att få undervisa elever i sjuan till nian ligger nu hos Skolverket, men innan de tar beslut ska även kommunen yttra sig.
- Mina kontakter med kommunens utvecklingskontor har varit positiva, så vi har ganska goda förhoppningar, säger rektorn Nils-Eric Johansson.
Montessoriskolan är Sandvikens första friskola. Den startade i augusti med 65 elever i åldrarna sex-tolv. De närmaste tre åren är det tänkts att antalet elever ska öka med 15 per år. De 20 högstadieplatser man nu ansökt om är utöver dessa. Som mest räknar Nils-Eric Johansson med att skolan ska kunna ta emot 185 elever år 2006.
De platserna lär ändå inte räcka åt alla som hör av sig.
- Det ringer folk flera gånger i veckan. Det vi försöker göra nu är att fylla upp så det blir en jämn fördelning på de olika årskullarna, men annars är det först till kvarn som gäller. Vi vill inte bli en alltför stor enhet, småskalighet är en del av vår metodik, säger Nils-Eric Johansson.
I övrigt handlar Montessoripedagogiken bland annat om att arbeta åldersintegrerat och anpassa inlärningen efter barnens olika utvecklingsstadium. Eleverna har en stor frihet att själva lägga upp sitt arbete och sin tid.

Elever kan gå kvar
Den främsta motiveringen för att starta högstadium är att de nuvarande eleverna ska kunna gå kvar efter sexan. Idag går fem barn i sexan. Fyra av dessa kommer att börja på Norrsätraskolan i höst, men en vill gärna gå kvar. För att möjliggöra det har skolan sökt dispens hos kommunen för att under ett år bedriva undervisning i årskurs sju. Det handlar om en tillfällig lösning, men förhoppningen är alltså att från och med hösten 2003 kunna erbjuda alla elever på Montessoriskolan att gå hela grundskolan där.
Fler elever betyder att fler lärare behövs.
- Vi håller på och anställer en nu, och kommer att söka efter fler. Det gäller att de antingen är montessorilärare eller lärare som är intresserade av vårt arbetssätt och kan tänka sig att gå en distansutbildning samtidigt som de arbetar, säger Nils-Eric Johansson.
HANNA JANSSON