Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mopeden fast - hos polisen

GÄVLETrots att Åsa Clerkeborns moped hittades för en månad sedan - samma dag som den stals - fick hon inte reda på det förrän i går.

Det är en arg Åsa Clerkeborn som Gefle Dagblad möter på hennes arbetsplats, Ikea.
Mopeden har hon köpt enbart för att kunna ta sig ut till jobbet i Valbo från bostaden på Söder i Gävle.

- Ibland börjar jag klockan 6 på morgonen, säger hon. Moppen är billig i drift och det tar bara 20 minuter att ta sig ut hit.

Med bussen tar det 40 minuter. Månadskortet, som gick ut i fredags, har kostat henne 450 kronor.
I går fick hon låna expojkvännens bil för att ta sig till jobbet.

Hittades samma kväll
Den svart-blå-vita mopeden stod utanför hennes port på innegården när den stals den 12 juni. Samma kväll hittades den på Söderskolan, bara 500 meter bort.
Låset var uppbrutet, men hjälmen fanns fortfarande kvar i utrymmet under sadeln.

I tisdags faxade hon till polisen för att få ett intyg om att mopeden var stulen, vilket krävdes för att hon skulle få ut försäkringsbeloppet som betalas ut om fordonet inte återfunnits inom en månad.

Eftersom hon inte fick någon respons från polisen ringde hon för att fråga om det fanns någon som kunde skriva på intyget.
Då fick hon svaret att det gör AME Varva, som tar emot upphittade cyklar och mopeder.
Eftersom AME Varva har semesterstängt fick Åsa Clerkeborn löfte från sitt försäkringsbolag att det räckte med ett muntligt intyg från polisen.

- Försäkringskillen ringde till hittegodsavdelningen i fredags, och då bekräftade de att mopeden var borta.

Frid och fröjd - tills en kvinna ringde från polisen i går.

- Hon sa att hon varit på semester, men fått mitt fax på sitt bord. "Jaha, vad bra" sa jag, "men det är redan fixat, försäkringskillen har fått ett muntligt intyg om att moppen inte hittats". "Va?!", sa hon då, "mopeden finns ju här, det har den gjort i en månad". Alla omkostnader och allt tjafs med försäkringsbolaget har varit helt i onödan.

Kvinnan sa nej
När Åsa Clerkeborn frågade om hon kunde hämta ut sin moped sa kvinnan nej.

- Hon sa att några papper skulle skrivas på och att den personen har semester.

Gefle Dagblad försökte under måndagen förgäves få tag i den kvinna som ringt upp Åsa Clerkeborn, eller någon annan inom polisen som kunde svara på vad som gått snett.

Urban Fredriksson vid närpolisen i Gävle tycker att det som skett låter konstigt.

- Det där förstår jag inte riktigt heller, säger han. Finns det en anmälan här så är det polisens sak att meddela henne. Kanske var hennes anmälan inte komplett?

- Hur komplett måste den vara? undrar Åsa Clerkeborn. Där fanns ju registreringsnummer och hela köret.

MARIAM NARAGHI