Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordmisstänkt 20-åring kan vara psykiskt störd

En psykiatriker har undersökt 20-åringen som är huvudmisstänkt för mordet på Tommy Johansson.

Han misstänker att mannen var allvarligt psykiskt störd under dödsmisshandeln – och att han fortfarande är det.

Två 20-åringar har åtalats för det misstänkta mordet på Tommy Johansson. En tredje för medhjälp. Men bara en av dem, mannen som nästan uteslutande stod för det besinningslösa våldet, har fått en så kallad paragraf 7-undersökning.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning som ska slå fast om det finns skäl att genomföra en större rättspsykiatrisk undersökning.

Och läkaren, en specialist i psykiatri som på Rättsmedicinalverkets uppdrag undersökt 20-åringen, har sin åsikt klar:

– Han skriver att det kan misstänkas att 20-åringen haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen, och vid tiden för undersökningen, säger lagman Anita Wallin Wiberg, som ska vara domare i rättegången som börjar på måndag.

När den framtida påföljden ska bestämmas för 20-åringen, som har erkänt stora delar av våldet, kommer den utvidgade undersökningen att slå fast om han får fängelseförbud och därmed döms till rättspsykiatrisk vård.

Men det går inte att dra några högre växlar på resultatet av den mindre undersökningen.

– Det är inte alls ovanligt att det görs ett ursprungligt intyg om en utvidgad undersökning, och att den utvidgade undersökningen sedan kommer fram till att personen inte ska ha rättspsykiatrisk vård, säger Anita Wallin Wiberg.