Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morianen lämnar HSB

GÄVLESom första bostadsrättsförening i Gävleborg har Morianen på Söder i Gävle röstat för utträde ur HSB.

Annons
- Vi kände oss inte speciellt obundna. Vi var missnöjda med tvångsanslutningen och med HSB:s agerande, säger Björn Hansson, ordförande i föreningen.
Han berättar att frågan har diskuterats i tio år. Runt 1993 började tio föreningar träffas för att i grupp protestera. De lade motioner på HSB:s stämma, bland annat om att avskaffa föreningsavgälden, en avgift, till HSB samt flytten till lokalerna vid Stortorget som man ansåg vara för stora. Men det är först nu som föreningen röstat om HSB-medlemskapet.
- Långa äktenskap är det svårt att bryta upp från, men vi har i alla fall tagit första steget, säger Björn Hansson.
Redan tidigare har föreningen kontrakt med andra än HSB för sådant som fastighetsskötsel och administration, så det ger ingen anledning att vara kvar. Björn Hansson säger att banden mellan HSB och föreningarna mjukats upp under senare år.
- HSB utser en styrelseledamot i vår styrelse och de utser revisorer. Vi vill vara oberoende. En kollektivanslutning till HSB innebär en politisk kollektivanslutning, säger han.
Han anser att HSB har en dubbelroll, att de inte borde driva egen verksamhet, som till exempel fastighetsservice, inom bostadssektorn.
- Jag har upplevt att de bevakar egna intressen, säger Björn Hansson.
Så från och med nästa år kommer Morianen med 95 lägenheter inte att betala vare sig medlems- eller föreningsavgäld till HSB.
Sten Halseth, VD för HSB Gävleborg, säger att det är tråkigt att en förening lämnar HSB.
- Men jag kan inte säga att det oroar. Det finns föreningar som vill bli medlemmar, det går åt andra hållet också. Personligen uppfattar jag det här som något som ligger långt tillbaka i tiden och tror att det är en engångshistoria.
Han säger att föreningar, bland annat i Stockholmsområdet, har lämnat HSB tidigare, men att det inte är speciellt vanligt. Den starka koppling som tidigare fanns mellan bostadsrättsföreningarna och HSB, något många opponerat sig mot, har luckrats upp.
- Deras agerande visar att de inte är så knutna längre. Rent juridiskt är bundenheten inte lika stark som tidigare, säger Sten Halseth.
Han menar att det är de fördelar medlemmarna har som knyter dem till föreningen.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se