Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörk bild av Hofors och Storvik i folktroskräck från Gästrikland

Debuterande Madeleine Bäck från Storvik låter i "Vattnet drar" uråldriga krafter väckas till liv i västra Gästriklands skogar. Kristian Ekenberg dras med i spänningen.

Turism kan inte bara riktas mot de vackra, ljusa platserna, utan även mot mörker och ond bråd död. Åtminstone om platsen har skildrats av en spänningsförfattare; Henning Mankells Ystad och Camilla Läckbergs Fjällbacka har visat att det finns ett sug efter att se dessa platser i verkligheten.

Om Madeleine Bäcks debutroman ”Vattnet drar” blir en succé, kommer kanske bussarna åka förbi Hofors och Storvik på sightseeing efter lantismisär och övernaturligheter.

Läs mer: Intervju med Madeleine Bäck som skriver skräck om västra Gästrikland

Madeleine Bäck är från Storvik och skildrar sitt hemlandskap i en romantrilogi för unga vuxna, skriven efter den populära ”Cirkeln”-formeln som blandar den svenska bruksortens grå vardag med övernaturliga inslag.

Uråldriga väsen väcks i Gästriklands skogar. Allt börjar med ett inbrott i Ovansjö kyrka, där några ungdomar bryter sig in för att stjäla en Madonnafigur för att sälja vidare. En av dem, Viktor, får syn på en sten som drar till sig hans uppmärksamhet. När han nuddar vid stenen fyller en sällsam känsla kroppen. Ingenting blir sig likt efter det.

Samtidigt träffar Beatas kompis Celia en ny, mystisk kille. Hon blir som uppslukad av honom och magrar snabbt på bara några få dagar. När Beata smyger efter dem ut i skogen ser hon någonting fasansfullt.

Och för Arbetarbladets reporter bryts sommarstiltjen av ett mord. Han ser kopplingar till knark och kriminalitet i Hofors, med kommunalrådets son som spindeln i nätet.

Västra Gästrikland blir sig inte likt igen efter att Madeleine Bäcks fantasi har lagt sig som ett spindelnät över landskapet, gett det en ny mystisk dimension.

”Cirkeln” och SVT-serien ”Jordskott” är två referenser, men Bäck skriver även in sig i country noir-genren, som ser ett helt annat mörker utanför storstäderna än vad TV4:s somriga ”Bonde söker fru”-vinjett presenterar.

Skildringen av Hofors är inte nådig. En kommun utan framtidshopp där ungdomen väljer droger och sprit, småkriminalitet och desillusion, och där centrum beskrivs som ”Sveriges mest deprimerande plats. Tomma butikslokaler. Böjda ryggar och träningsoveraller.”

Madeleine Bäck lämnar sitt bidrag till konflikten mellan stad och land. I samband med att SVT sände ”Jordskott” skrev Erik Westholm, professor på Sveriges lantbruksuniversitet, en debattartikel i Dalademokraten som ifrågasatte motiven bakom hur Sverige utanför storstäderna skildras. ”Man vill syssla med det som är obehagligt, spännande, annorlunda, töntigt men vill inte ha det i den egna sfären, där allt förstås är normalt. Landsbygden råkar ligga där utanför, bortom staden och blir därför använd för skiljandet mellan vi och dom”, skrev Erik Westholm.

Bäck knyter även an till ett gryende intresse för folktron, den som har gått i skuggan av kristendomen. En genre som måhända har fått en energikick av klimatförändringarna och oron över vad vi gör med vår planet.

Den påminner oss, trots en snabb urbanisering, om att skogen fortfarande tränger sig på, tätt utanför städernas ljusbubblor. Vi har nyss flyttat från skogen – och vi vore naiva om vi trodde att vi på så kort tid har kunnat lämna den bakom oss.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Frånsett den svarta bild Madeleine Bäck ger av Gästrikland, är det, som gästrike, roligt att läsa en roman så laddad med lokalfärg. Övernaturligheter kräver en fast förankring i en igenkännbar, konkret verklighet, och en sådan erbjuder Madeleine Bäck. Hon korsklipper mellan en rad olika människor. Det tar ett tag tills man får blick för hur de hänger samman med varandra innan intrigen får styrfart. Men sedan sugs man in i den mystiska gåtan och får en känsla för persongalleriet.

”Vattnet drar” är som sagt första delen i en trilogi. Slutet blir därför abrupt men fyller sitt syfte – skapar nyfikenhet för nästa del i serien.

*

Läs mer: Hitta alla artiklar från GD Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook