Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkt år för begagnade bilar

/

2008 inleddes i dur men slutade i moll för försäljarna av begagnade bilar, totalt sjönk försäljningen med 8,3 procent jämfört med 2007.

Annons

– Fallet dämpades dock något i december, mycket tack vare kampanjer med bra rabatter och möjligheter till finansiering. Handlarna har sänkt priserna från allt emellan 5 och 20 procent, säger Fredrik Grundsell, vd på biltest- och informationsföretaget Bilcert som tagit fram statistiken.
I december stannade fallet för försäljningar av begagnade bilar till privatpersoner vid 8, 6 procent. I oktober var dessa siffror 17 procent och 19 procent i november. Allt jämfört med 2007.

Att sia om hur 2009 blir är mycket osäkert konstaterar Fredrik Grundsell.
– En hel del hänger samman med hur många av de lagda varslen som verkligen resulterar i uppsägningar, plus räntan och hur djup lågkonjunkturen blir. Men det är inte omöjligt att vi kan få uppleva en återhämtning till hösten, säger han.
Utvecklingen som startade i somras håller i sig. Motorstarka större bilar med bensindrivna V6- och V8-motorer är särskilt svårsålda.
– För dem har priserna dalat minst 20 procent. Volvo C90 och BMW X5 är exempel på sådana suvar, säger Fredrik Grundsell.
Miljövänligare bilar av typen flexifuel går fortfarande relativt lätt att bli av med.

2008 såldes 972 460 begagnade bilar till privatpersoner, vilket är 8,3 procent färre än året innan. I början av 2008 noterades till och med en liten uppgång mot 2007, men under sommaren och hösten förändrades den bilden dramatiskt. Det gick fort från plus till minus i finanskrisens spår.
Under 2008 bytte 598 539 bilar ägare mellan privatpersoner och det är en minskning med 9,5 procent jämfört med 2007.
Om det är svåra tider för säljarna är det motsatsen för köparna.
– Det är absolut läge att göra ett bra köp av en bra bil, säger Fredrik Grundsell.
Ett köpvänligt läge gäller bland annat för något äldre bilar med årsmodeller från -00 till -04.

Mer läsning

Annons