Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mormor fick egen säng i trillingarnas rum

/
  • Det blir trångt i sängen ibland, med tre barn. För att avlasta som barnvakt har mormor fått en egen säng där hon sover när hon är barnvakt. Det händer att något av barnen är vaken mellan 3 och 7 så visst är det välbehövligt emd sömn för Viktor och Pernilla någon natt i veckan.
  • Sedan Angcelo, Dagny och Florence föddes den 7 januari är inga rutiner längre desamma hemma i Borgvik. Viktor Lundin och Pernilla Eriksson fick plötsligt inte längre bara sig själva, utan tre små liv i sina händer.   – Många frågar om vi var beredda. Men det går nog inte att bli det, oavsett om du får ett eller tre barn. Det är helt nya känslor som kommer, säger Viktor.
  • I barnkammaren finns bilar, sittpuffar och allt annat i tre uppsättningar.
  • Trillingarna föddes med kejsarsnitt i vecka 33, med
  • Tre liter bröstmjölksersättning och 20-25 blöjor går åt hos familjen dagligen.
  • Takhöjden är imponerande.
  • När familjen vaknar på morgonen brukar Pernilla klä på trillingarna, medan Viktor fixar frukost. Efter det brukar de gå ut en stund – om det inte blir blöjbyte på alla och annat kommer emellan, så tre timmar har gått så det redan är dags för trillingarnas nästa mål. Som tur är behöver de bara kliva utanför dörren för att få frisk luft och njuta av havet och trädgården. Barnen sover gott utomhus också.
  • När familjen vaknar på morgonen brukar Pernilla klä på trillingarna, medan Viktor fixar frukost. Efter det brukar de gå ut en stund – om det inte blir blöjbyte på alla och annat kommer emellan, så tre timmar har gått så det redan är dags för trillingarnas nästa mål. Som tur är behöver de bara kliva utanför dörren för att få frisk luft och njuta av havet och trädgården. Barnen sover gott utomhus också.

Först hittade de sitt drömhus. Sedan fick de barn. Inte bara ett – utan tre.
I sommar döps trillingarna Angcelo, Dagny och Florence hemma i Borgvik. Och familjen har blivit proffs på vardagslösningar.

Annons

"Mest nöjd är jag med ett rum/säng till svärmor där hon kan sova när hon hjälper oss, och så robotgräsklipparna förstås", skriver Viktor Lundin i sin blogg på trilogin.se.

I sommar har det gått tre år sedan han och sambon Pernilla Eriksson köpte baptistförsamlingens gamla sommarhem i Borgvik och GD var där på besök. Sedan dess har villan genomgått en rejäl förvandling.

Paret har isolerat fönster, målat och inrett för att få precis som de vill ha det. Men den största förändringen som skett i huset är att det har blivit hem åt trillingar. Övervåningen blev precis klar innan de föddes. Nu fattas bara en tröskel i garderoben.

– Skillnaden är att inte längre bara ha ansvar för oss själva och vår relation. Det tar 40 minuter bara att få dem klara på morgonen, säger Viktor.

Takhöjden och havsutsikten är imponerande. Takmålningarna har de behållit. Kyrkklockan hänger fortfarande kvar i tornrummet. Trappan har blivit engelskt röd.

Kontoret fick däremot bli barnkammare, där allt finns i tre uppsättningar. Tre sittpuffar, tre bilar och tre garderobsdörrar märkta med bokstäverna A, D och F. På dörrhandtagen hänger tre små Sverigedräkter. Familjen gillar snygga saker och har överallt blandat gammalt med nytt.

– När vi renoverade badrummet pratade vi om att installera en eller två duschar. Det blev en. Tänk om vi hade vetat..., säger Viktor.

– Då hade det blivit två, fyller Pernilla i.

Än så länge har huset mest anpassats efter föräldrarnas behov. Med tiden kommer det att fyllas med barnens grejer. När trillingarna börjar gå blir också säkerheten viktigare. Då blir det grindar i trappen – och flytvästar på från första stegen utomhus.

– När vi köpte fyra spjälsängar på Ikea frågade personalen vilket dagis vi handlade åt, säger Viktor och skrattar.

Två av dem har satts ihop till en dubbelsäng i barnens rum, två i föräldrarnas sovrum. För att få sova ut har de också fixat en extra säng åt barnens mormor i barnkammaren som hon använder någon natt i veckan. Även Viktors föräldrar och parets syskon brukar hjälpa till.

Struktur har blivit ledordet för att effektivisera familjens vardag. Eftersom barnen föddes i bokstavsordning placeras oftast deras grejer i samma ordning för att hålla koll på stolinställningar och nappar.

Från början ammade Pernilla, men insåg att varken tiden eller mjölken räckte till. Nu går det åt drygt tre liter bröstmjölksersättning och 20-25 blöjor om dagen. Sedan en tid tillbaka har de också börjat prova smakportioner och gröt.

Barnen är ganska synkade i mat- och sovklockan, men oftast behövs två vuxna, när någon är hungrig, någon är ledsen och någon är trött. Att vara själv med dem fungerar kanske över en dag, men inte över natten. Tre barn innebär förstås extra många föräldradagar. Båda är hemma med dem.

– Svårast är att det alltid blir någon över, men vi har tålamod och har lärt oss en del knep. Det går till exempel att ha alla tre runt sig i soffan. Då kan man åtminstone ha en hand på varje. Och det gäller att inte ha uppmärksamhet på någonting annat än det man håller på med, säger mamma Pernilla.

Storleksskillnaden gjorde det lätt redan från början att se vem som är vem av trillingarna. Angcelo är lite större än sina systrar. Den ena av tjejerna är lik Pernilla och den andra är lik Viktors syster.

– Men utseendet skiftar från vecka till vecka när de växer. Om de liknar varandra eller inte beror på från vilken vinkel och i vilket ljus man ser dem, och på om mamma är trött, säger Pernilla.

Redan märks också tydliga personligheter. Angcelo är en typisk storebror som är glad och skrattar mycket. Dagny är den tuffaste av dem och ganska bestämd. Florence har lika lätt till skratt och gråt, och gillar uppmärksamhet. En dramadrottning.

Namnen hade de redan bestämt i förväg.

– Men på ultraljudet såg det ut som två killar och en tjej, så Bob fick bli en Florence och pappa Viktor blev glad eftersom han fick sitt favorittjejnamn, säger Pernilla.

I sommar ska tvillingarna döpas i trädgården hemma i Borgvik. Valet av plats var inte svårt, enligt pappa Viktor:

"Jag vill att det skall vara en plats som betyder mycket för oss, en plats som Angcelo, Dagny och Florence kommer vara glada över att vi valde och en plats som alltid kommer att vara vår. Därför var valet inte så svårt. Våra barn ska döpas hemma i vår borg, borgen i Borgvik.", skriver han i sin blogg.