Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot Vansbrosimmet!

Våtdräkt, ullfett, hästliniment och träning fyra–fem dagar i veckan. På Harnäsbadet pågår uppvärmningen för fullt inför det tre kilometer långa Vansbrosimmet som går av stapeln i helgen.
Möt Orvestedts från Harnäs Skutskär Simsällskap – tre av de 5 700 simmare som dyker ner i vattnet på söndag.

Annons

Klockan fem på söndag morgon avgår bussen från Skutskär. Då tar den en tur in till stan och hämtar upp folk innan den rullar iväg mot Vansbro i Dalarna. En riktig tradition. Harnäs Skutskär Simsällskap har gjort den här årliga resan sedan femtiotalet. Det finns en del gamla rävar i klubben som simmat Vansbrosimmet i 30 år. I helgen åker 28 personer.

För Lars och Susanne Orvestedt från Fridhem blir det här sjunde gången. Det kommer att ge dem ”Älvarnas blå band”. Vansbrosimmet funkar nämligen så att år ett till tre ger bronsmedalj, år fyra till sex silvermedalj, och år sju detta speciella band. Därpå följer guldmedaljer. Även år tio ger en speciell medalj, och när man simmat 25 gånger får man den 26 gången gratis.

I år tar Lars och Susanne med sig sin tjugoåriga dotter Sofie. Även lillasyster Emelie kommer att följa med. Men bara som åskådare. Hon kommer inte att simma.

– Jag ska se hur det är för att bli mer sugen till nästa år, berättar hon.

Familjen har varit aktiv i Harnäs Skutskär Simsällskap i åtta år. Båda döttrarna har tränat och tävlat länge. Men nu har Emelie slutat, och Sofie övergått till att bli tränare. Hon tränar en grupp åtta- till tolvåringar två kvällar i veckan.

– Jag ser Vansbrosimmet som en kul grej att göra tillsammans med en kompis, säger hon.

– Och jag har tagit tjejklassikern och ser det som en utmaning att ge mig på det stora loppet, säger mamma Susanne.

Familjen hoppas på sol till helgen, så att ytvattnet blir varmt och det känns lättare att simma. Kylan är nämligen det största problemet.

– Det känns bra med premiär i år när det är varmt i vattnet, säger Sofie.

Hon har rätt. Temperaturen i Västerdalälven har redan uppnått 20 grader den här säsongen.

– Det värsta är egentligen att doppa sig i Harnäsbadet första träningen, men bara man kommer i brukar det inte vara några problem, tillägger Susanne.

Harnäsbadet är simklubbens badplats i Trösken, mellan Furuvik och Ytterharnäs. Där har alla som ska iväg på söndag tränat fyra–fem dagar i veckan sedan midsommar. Det viktigaste har varit att vänja sig vid vattnet.

Många tränar inför det här året runt. När man inte kan vara ute simmas nämligen motionssim på Fjärran Höjder under ledning av Gunnar Hjorth.

– Det motiverar många, och ger en skön mening åt träningen, säger Susanne.

Vad gäller mat har man ingen speciell uppladdning som inför ett Vasalopp. Nej, Vansbrosimmet är ”en kort pina på en bara en timme som snabbt går över”, så det behövs inte.

– En del äter lite salt för att binda vätska, men det är allt, säger Susanne.

Fler och fler simmar med våtdräkt. Det gör även Sofie och Lars. Men Susanne använder fortfarande baddräkt. Utan våtdräkt måste man smörja kroppen med hästliniment och ullfett. Det bildar en hinna på huden som gör att kroppsvärmen hålls inne och huden känns varm.

Förr hände det att loppet ställdes in vid kallt väder. Det görs inte nu längre. Det enda som i dag kan ställa in är för höga vårströmmar i älvarna.

Trots den stora ansträngningen ser familjen Orvestedt fram emot loppet. Det är den sociala delen som lockar. Förmodligen är det även den som gör att de orkar återkomma år efter år.

– Det är så roligt att göra något med familjen, säger Susanne.

Naturligtvis bidrar även den gemenskap man har, med bland annat frågesport i bussen och pizza som väntar i klubbstugan vid hemkomsten.

– Det hade inte varit lika kul att ta bilen själv. Då blir det inte alls samma sak, säger Susanne.

Nu är anmälningstiden slut. Sammanlagt kommer 9 744 personer att simma något av de olika Vansbroloppen. Hela helgen pågår olika varianter som halvsimmet och tjejsimmet. Hur det kommer att gå för simmarna beror till stor del på vädret.

– Det viktigaste är att komma i mål, säger mamma Susanne.

– Jag är nöjd om jag kommer före mina föräldrar. Men det ska väl inte vara något problem, skrattar Sofie.

Utmaningen är antagen.