Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motionsspåret får nya grannar

Motionsspåret i Kungsbäck kan snart få ett destilleri och whiskylager som närmaste grannar.
– Det är synd. Man vill helst ha naturen kvar, säger Erik och Kerstin Normann, som promenerar i Kungsbäck flera gånger i veckan.

Mackmyra Whiskys planer presenterades för drygt en vecka sedan och innebär att företaget vill bygga besökscentrum, lager och whiskyfabrik i skogen väster om E4 i Kungsbäck. Enligt VD:n Magnus Dandanell räknar företaget med att anläggningen fullt utbyggd kan sysselsätta drygt 200 personer och dra 100 000 besökare om året.

För att utbyggnaden ska kunna genomföras krävs en ny detaljplan, och ett program för detaljplanen är just nu ute på samråd. I övermorgon blir det möte för allmänheten på Högskolan om programförslaget.

I förslaget finns, förutom nollalternativet, två utbyggnadsförslag.

Alternativ A, som också kan också ses som första etappen av utbyggnaden i Kungsbäck, innebär att Mackmyra Whisky kan bygga sina anläggningar i den del av skogen som i dag ligger innanför motionsspåret. Längre västerut skapas ytterligare två områden för kontor, handel och utbildning.

Utmed motionsspåret behålls en smal remsa skog och de öppna fälten ut mot riksväg 80 lämnas obebyggda i alternativ A.

Alternativ B är likt alternativ A, förutom att det också blir möjligt att bygga kontor och hotellbyggnader utmed riksväg 80, från trafikplats Hagaström fram till E4. Bara den öppna marken närmast Kungsbäcken lämnas obebyggd.

– Det är svårt att föreställa sig hur mycket omgivningen påverkas, tycker Ann-Sofie Lorvi, som springer i spåret i Kungsbäck flera gånger i veckan. På lördagen sprang hon dessutom över Valboslätten ända från Valbo Sportcentrum och hem.

– Jag gillar att springa och det är ju så härligt här. Det är som ute på landet, med hästar och ängar. Och det är alltid mycket folk här som använder spåret, säger hon.

– Det är svårt att veta hur förstört det blir om man bygger ut som man sagt, säger hon.

Erik och Kerstin Normann utnyttjar också motionsspåret i Kungsbäck flitigt.

– Det är lättillgängligt. Om man måste ta bilen till ett motionsspår blir det kanske inte av. Och det är trevligt att gå här, säger Kerstin Normann.

– Jag jobbar på Lantmäteriet och där är det många som använder det här spåret. Många går på lunchpromenad här. Jag vill nog helst att man behåller allt det gröna, säger Erik Normann.

Förslaget till program för Västra Kungsbäck finns på kommunens hemsida gavle.se under ”aktuella planer”.