Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mötley Crüe med fokus på musiken

Peace & Love har tagit mod till sig och bokat 80-talets mesta rockbusar Mötley Crüe. Men festivalen lär inte behöva oroa sig.

– De vilda dagarna är så förbi, säger bandmedlemmen Nikki Sixx.

Nikki Sixx är på gott humör när han lyfter telefonluren hemma i Los Angeles, Kalifornien, visserligen en knapp timme efter utsatt tid, men skivbolaget har förvarnat.

- Det är en jättevacker dag, 20 grader varmt och jag ska snart sätta mig i bilen och köra ner till Malibu. Avundsjuk? skrattar han i andra änden.

Han kom nyligen tillbaka från en USA-turné med bandet som han blivit synonym med, 80-talets värstingvildar Mötley Crüe. Men särskilt vilda är de inte längre, hävdar Nikki Sixx.

– Fuck no. Jag har noll intresse av att leva på det sättet i dag, och jag tänker inte låtsas att jag gör det heller.

– Just nu handlar det mesta för mig om skapande, vare sig det rör musik eller bild. Jag har precis varit i min studio och plåtat till en kommande bok, säger den 50-årige basisten som alltså extraknäcker som fotograf.

Men att den gängse bilden av Mötley Crüe är den av fyra hårt festande grabbar med ett rätt stökigt privatliv är inte så konstigt. Medlemmarna har själva varit med och spätt på myten, i och med den kultförklarade biografin ”The dirt”.

- Jag förstår att folk gillar att prata om vår livsstil, precis som man snackar om Rolling Stones 70-talsår. Det ger bandet ett extra skimmer.

– Men i slutändan skulle vi inte vara där vi är om det inte hade varit för musiken. Utan våra låtar hade vi aldrig varit lika populära, det är jag helt övertygad om, säger Nikki Sixx.

Hans egen levnadsbana har kantats av flera traumatiska händelser. Till det mest anmärkningsvärda hör historien om hur han natten till julafton 1987 drabbades av hjärtstillestånd efter en heroinöverdos. Men i dag är Nikki Sixx vid god hälsa, och han bedyrar att hans bandkamrater är det också.

– Jag är stolt över att vi fortfarande håller ihop, band brukar växa ifrån varandra.

Förra sommaren släppte Mötley Crüe sin nionde skiva ”Saints of Los Angeles”. De turnerar fortfarande på den, men det finns planer på en tionde.

– Vi gör låtar hela tiden, så förhoppningsvis blir det en platta nästa år. ”Saints of Los Angeles” skrev vi och spelade in på bara sex veckor, säger Nikki Sixx.

Han beskriver sig själv som lite av en eremit, som gärna sitter hemma i bostaden och jobbar med sina projekt.

– Vore det inte för att kompisar tvingade med oss skulle nog min flickvän och jag knappt lämna huset.

Flickvännen är den kända, och 24 år yngre, tatueraren Kat von D. Nikki Sixx låter lyrisk när han pratar om henne.

– Det är det bästa förhållande jag någonsin haft. Vi är som en och samma person, trots att vi lever våra egna liv. Vi kommer aldrig gifta oss eller skaffa barn. Vi har redan allt.

Men en flytt från staden som trots allt är ett av Mötley Crües starkaste signum är inte utesluten.

– Jag älskar LA, speciellt Downtown med sin coola 20-talsarkitektur. Men min dröm är att bo i New York, avslöjar Nikki Sixx.