Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agent 007 med rätt att köra

/
 • I Skyfall kör James Bond, i Daniel Craigs gestalt, återigen en Aston Martin DB5.
 • Aston Martin DB5. 1964Film: GoldfingerSkådespelare: Sean Connery•  Den mest kända Bond-bilen av alla. Egentligen var den vackra lilla sportkärran bara en uppdatering av föregångaren DB4 men blev en ikon tack vare 007. Efter Goldfinger användes den i filmer som Åskbollen och Golden Eye och var utrustad med finesser som maskingevär, radar, skottsäker sköld och katapultstol.För två år sedan såldes en av bilarna från Goldfinger till en samlare för 4,1 miljoner dollar.
 • Ford Mustang Mach 1. 1971Film: Diamantfeber (Diamonds Are Forever)Skådespelare: Sean Connery•  Jodå, Bond har kört en Mustang också. Den läckra muskelbilens V-8 på fyra liter kunde leverera 400 hästar och Bond var inte sen att ta kärran på en vild tur i Las Vegas. Han körde till och med på två hjul för att ta sig igenom en smal gränd.Bilen till vänster på bilden är den AMC Hornet som användes i Mannen med den gyllene pistolen 1974. Med den gjorde Bond ett våghalsigt hopp över en nedsjunken bro.
 • Lotus Esprit S1. 1977Film: Älskade spion (The Spy Who Loved Me)Skådespelare: Roger Moore•  Den låga och fyrkantiga Lotusen är nästan lika känd som Aston Martin DB5. Låt vara att det mest är för att den blixtsnabbt kunde förvandlas till en ubåt.När James Bond blir jagad av skurken Strombergs hejdukar på Sardinien kör han rätt ned i havet från en pir och kan enkelt undkomma förföljarna. Lotusen var utrustad med missiler, torpeder och minor, cementsprejare och ett skottsäkert periskop.
 • Citroën 2CV. 1981Film: Ur dödlig synvinkel (For Your Eyes Only)Skådespelare: Roger Moore•  Knappast den självklara flyktbilen. Men trots att den lilla fransosen blir krockad, bucklad och knuffad av vägen klarar den att skaka av två förföljande Peugeot 504. Men så var inte heller kärran originalutrustad. Som kraftkälla användes den raka fyran från GS-modellen med 54 hästar i stället för originalets 29. Chassit var både förlängt och förstärkt och bilen utrustad med effektivare fjädring.
 • Rolls-Royce Silver Cloud II. 1985Film: Levande måltavla (A View To a Kill)Skådespelare: Roger MooreDet vita lyxåket av 1962-års modell var över två ton tungt och drevs av en 6,2 liters V-8. James Bond utgav sig för att vara affärsman och använde Rollsen för att kunna närma sig skurken Max Zorin. När bilen blir nedknuffad i en sjö överlever 007 genom att andas luft från ett av däcken. Och undkommer förstås.För övrigt användes en Rolls-Royce Silver Shadow senare i Tid för hämnd (Licence To a Kill).
 • BMW 750iL. 1997Film: Tomorrow Never DiesSkådespelare: Pierce Brosnan•  Den här bilen fixade det mesta. Förutom att den kunde köras med hjälp av Bonds mobiltelefon bjöd den på en skottsäker kaross samt hjälpmedel som granater, missiler och ett högspännings-säkerhetssystem. Och en listig vajer­avbitare dold i kylarprydnaden.Kärran var utrustad med en V-12:a på 5 liter som kunde ge 356 modiga hästar. Den är för övrigt den enda sedanmodellen med fyra dörrar som Q har levererat.
 • BMW Z8. 1999Film: Världen räcker inte till (The World Is Not Enough)Skådespelare: Pierce Brosnan•  Det var i filmen Golden Eye från 1995 som BMW blev den officiella Bondbilen. Då med roadstern Z3. Inför Världen räcker inte till ville tyskarna använda sin Z8, en modell som dessvärre bara fanns på prototypstadiet. Därför fick fabriken snabbt ta fram tre handbyggda exemplar.Den öppna lilla sportbilen var utrustad med en skottsäker framruta och hade raketer dolda i luftintagen på karossens sidor.
 • Aston Martin Vanquish. 2002Film: Die Another DaySkådespelare: Pierce Brosnan•  I den tjugonde filmen är Bond tillbaka i en Aston Martin. Och inte i vilken som helst. Vanquish hade en V-12:a på knappt sex liter som kunde släppa ifrån sig 450 vildhästar och få upp kärran i 315 kilometer i timmen. Som om det inte räckte kunde den dessutom bli så gott som osynlig för blotta ögat.Vidare var bilen skottsäker och utrustad med missiler och målsökande vapen, värme­kamera och katapultstol.
 • Aston Martin V12 DBS. 2008Film: Quantum Of SolaceSkådespelare: Daniel Craig•  I en inledande vild jakt kör 007 som en dåre. Och gör allt för att undkomma Mr Whites hejdukar som ligger tätt efter i sina Alfa Romeros. I filmen användes sju olika Aston Martin DBS för att skona både förarna och bilarna.Vrålåket kunde leverera 510 hästar men rymde få finesser, bara ett hemligt handskfack med en pistol och ett första hjälpen-kit. En mer realistisk framtoning för Daniel Craigs iskalle Bond.
 • Honda CRF 250R. 1971Film: Diamantfeber(Diamonds Are Forever)Skådespelare: Sean Connery•  Ett nytt slags fordon fick sitt genombrott tack vare Bond. I Diamantfeber användes nämligen några Honda US90, trehjuliga terränghojar som kunde utveckla sju hästkrafter och ta sig fram över stock och sten på stora ballongdäck.Snart blev trehjulingen populär bland markägare och jaktlag. Den fick fjädring och traditionella däck och blev så småningom säkrare genom ett fjärde hjul. Fyrhjulingen var född.

I fem årtionden har han rest över världen och utfört vansinniga uppdrag. Till sin hjälp har han haft fräcka bilar, snabba motorcyklar och mängder av specialfordon. Nu slår James Bond till igen. Vi firar 50-åringen med en titt i hans garage.

Annons

Det är vissa saker som förknippas med James Bond. Från stiliga kostymer och skakade martinis till vackra kvinnor och massor av märkliga vapen.

Men frågan är vad den hemlige agenten hade tagit sig till utan alla extrema fordon.

Med åren har bilarna blivit statusfyllda ikoner. De har räddat livet på Bond otaliga gånger och varit nästan lika uthålliga som han själv.

Men det hela började ganska försiktigt.

I den första filmen för 50 år sedan rattade Sean Connery rena rama småbilen, en blå Sunbeam Alpine II. Men snart förändrades allt. I Goldfinger från 1964 användes den rappa sportbilen Aston Martin DB5 som snart blev legendarisk och har återkommit i flera filmer. Som i nya Skyfall.

Det brittiska märket är det som oftast associeras med James Bond. Så har det också synts mest genom åren även om andra tillverkare medverkat emellanåt, som BMW, Ford, Bentley och Lotus. Och faktiskt även Saab.

Agenten har kört flera olika motorcyklar och gett sig på allt i från tåg och bussar till båtar, flygplan och extrema specialfordon. Han har till och med flytt nedför ett berg genom att glida på ett cellofodral.

Men 007 föredrar bilar. Så även i Daniel Craigs gestalt. Helst ska de vara snabba, kraftfulla och utrustade med högteknologiska finesser och en hel arsenal av vapen. Kort sagt kärror som utstrålar en enorm coolhetsfaktor.

Robert Lagerström/TT Spektra

Mer läsning

Annons