Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla reflexer syns inte bra

Annons

Snön kom, och det med besked åtminstone i kustlandet runt Gävle. Men tyvärr fick den inte ligga kvar. När det här skrivs (i torsdags) är det precis lika våtsvart och eländigt ute som under flera veckor frånsett några dagar efter snöavbrottet förra helgen.

Med vädersnacket växlar jag in på det här med vikten av att alla som är ute och går i vintermörkret verkligen ser till att de gör sig synliga för bilisterna. Att gå omkring i mörka kläder, vilket många av oss gör, är inget bra sätt.

En bilist med halvljuset på upptäcker dig förmodligen först på kanske 20 eller möjligen 30 meters avstånd.

Med en bra reflex blir du i stället upptäckt på omkring 100 meters avstånd. Det faktum att du har reflex innebär dock inte med automatik att du syns så bra det går i mörkertrafiken. Reflexen har kanske hängt med under många vintrar. Det är viktigt att du inte går omkring med något gammalt skit som tappat det mesta av sin forna förmåga. Reflexer är faktiskt litet grann av färskvara!

Det är dock ingen självklarhet att en alldeles ny reflex är jättebra. En undersökning som gjorts på uppdrag av NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, visar att olika reflexers CIL-värde (mått på reflexförmågan) varierar rejält. Projektledaren köpte in hårda, mjuka, hängande och snap on-reflexer från åtta företag som finns i hela landet.

Omkring 20 varianter undersöktes. Alla var i och för sig godkända men reflexvärdena varierande kraftigt. Priset är ingen bra indikator. Den allra billigaste visade sig vara den absolut bästa livförsäkringen. Det är en gul Prisma-reflex som säljs av Claes Ohlson för en tia. Apoteket har två Prisma-varianter för 11,50, ett rött hjärta och en vit snöstjärna, som också är riktigt bra.

Claes Ohlson har också en mjuk reflex med kardborreband för 49 kronor med jämförelsevis klen reflekterande egenskaper. Vill du se hela studien gå in på www.ntf.se/konsument.

Apropå reflexer är reflexvästar obligatoriska i alla bilar i många länder runt om i Europa. Danmark, Tyskland, Italien är några. Om det blir fel på bilen eller om man tvingas stanna vid en väg och kliva ur av någon annan anledning måste man ta på sig västen.

Det kravet har nu också väckts i Sverige. En enkel reflexväst behöver inte kosta många tior och bör kunna ses som en billig livförsäkring vid tillfällen när man tvingas lämna bilen där risken att bli påkörd är uppenbar.

Reflexvästar leder till tidigare upptäckt i trafiken även i dagsljus. Med risk att få mothugg anser jag dock att allt fler gående är onödigt drastiska i sin iver att blisedda. Reflexväst vid hundpromenaden på cykelbanan i fullt dagsljus är väl ändå att ta i.

Mer läsning

Annons