Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetskamrat från svunna tider

/
  • Lantlig idyll. Traktorn har gett upphov till en romantisk bild och blivit en symbol för svunna tider.
  • En amerikansk John Deere är involverad i vårplöjning. Att bearbeta jorden är faktiskt en svår konst.
  • En traktor är en snäll maskin som i princip vem som helst kan provköra utan att det går galet. Som en Massey-Harris 20 från slutet av 40-talet.
  • En veterantraktor får gärna ha lite patina. Ett fint skick är inte lika viktigt som att använda sin maskin.
  • Hej vad det går! Så länge det inte är frågan om en gammal raritet ska traktorn gärna användas. Det är en stor del av nöjet.
  • Egentligen var Traktor tänkt som ett engångsprojekt men fick ett sådant genomslag att den började ges ut regelbundet. Fem år senare trycks den i 15 500 exemplar.

Den är snäll och timid. En praktisk överlevare som ­aldrig slutar rulla. Traktorn har blivit en symbol för enklare och svunna tider. Numera fungerar den både som en praktisk ­arbetshäst och ett populärt entusiastfordon.

Annons

Alla har sett en traktor. Det klassiska fordonet har två enorma bakdäck, ett litet hjulpar framtill och används ofta för att plöja, ploga eller dra en vagn. Det är ett praktiskt hjälpmedel som även lockat till sig samlare och entusiaster.

– En traktor är avskalad och bygger på enkel och greppbar teknik. När den arbetar ser man nästan hur den fungerar. En traktor är en snäll maskin som man kan provköra utan att den skenar iväg, säger Göran Svensson, chefredaktör för tidningen Traktor.

Egentligen var tidningen tänkt som ett engångsprojekt men blev en sådan succé att den började ges ut regelbundet.

Det fanns helt enkelt en stor skara jordnära entusiaster som ville läsa om äldre traktorer i alla former, från träffar, samlingar och rariteter till veteranplöjning och grävartävlingar.

– Alla har en närhet till jordbruket. Det ligger inte särskilt långt borta i släktleden. Traktorn har gett upphov till en romantisk bild och blivit en symbol för svunna tider. För bönder kan en gammeltraktor innebära mycket nostalgi, säger Göran Svensson.

– Men det är lite av ett doldisintresse. Även om man åker på rallyn och träffar kör man inte så långt. Man håller till i sin hemtrakt. Det fina med hobbyn är att den är billig, för knappt 10 000 kronor får du en fungerande traktor. Men det finns också rariteter som säljs för flera hundra tusen.

I Sverige slog traktorn igenom först efter andra världskriget. Då var Grålle en populär modell, den grå Ferguson TE20. I dag finns bortåt en halv miljon traktorer, varav många är av äldre modell.

– Till skillnad från andra entusiastfordon är det inte så viktigt att ha traktorn välputsad och fin. Den får gärna vara lite patinerad. Det som smäller högst är att använda sin maskin, avslutar Göran Svensson.

Men tiden har inte bara stått stilla. En modern traktor är ett högteknologiskt hjälpmedel som kan navigera via satellit och samla in data om åkern.

Kanske är det därför som så många söker sig tillbaka till det rena och enkla. Köper en veterantraktor rullar obekymrat iväg.

Robert Lagerström/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons