Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli en tryggare vintertrafikant

/

Det blir mörkare och kallare. Svårare körförhållanden med sämre sikt och hala vägar. Under vinterhalvåret sker många olyckor och det gäller att vara extra försiktig i trafiken. Vi tipsar om hur du kan bli en tryggare trafikant.

Annons

Att färdas på våra vägar innebär en risk. Oavsett om vi kör bil eller åker moped, cyklar eller promenerar kan olyckan vara framme. Inte minst under den mörka årstiden. Det är också nu som de allra flesta kollisionerna med vilda djur sker.

– Under de närmaste månaderna ökar risken med 60 procent. Det är mörkt och halt och djuren rör mer på sig. Vi hinner varken se dem eller stanna i tid, säger Niclas Dahl på Älgskadefondsföreningen.

Varje år inträffar långt över 40 000 viltolyckor som dödar en handfull personer och skadar omkring 800. Därför gäller det att vara vaksam och köra förnuftigt. Ta varningsmärken för vilt på allvar och vara särskilt uppmärksam under gryning och skymning.

Om en kollision ändå skulle inträffa är det viktigt att varna andra trafikanter. Annars kan både fler och allvarligare händelser inträffa.

– Slå på varningsblinkers och sätt ut triangeln. Sedan måste man markera platsen och anmäla olyckan till polisen, sammanfattar Niclas Dahl.

Att varna medtrafikanterna är A och O vid alla slags olyckor. Annars kan både fler och allvarligare händelser inträffa.

Men hur ska man bära sig åt i övrigt? Läs tipsen här intill och bli en ännu tryggare trafikant.

Robert Lagerström/TT Spektra

Mer läsning

Annons