Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citroën – med fransk känsla för design

/
  • Inspirationen till sätena har Olivier Daillance fått från en stållänk till ett armbandsur.
  • Den lilla växelspaken har en kjol av finaste skinn med sömmar i ljusare nyans.
  • Delat glastak med panel i taket där både tyg, plast och krom blandas.
  • Olivier Daillance har tio sadelmakare till hjälp varav Odile Darées är en av dem.
  • Emblemet DS symboliserar en stark identitet och orden Different Spirit.
  • Fint skinn format med fina veck och exakta sömmar.
  • Citroën DS3 är en småbil med stark karaktär som gärna vill synas.
  • Citroën DS4 tillhör mellanbilssegmentet och har en mer förfinad design och blev utsedd till Årets vackraste bil vid den Internationella bilfestivalen i Paris förra året.

Doften av skinn. Tunt och mjukt som en persika. Fint handarbete där varje söm är exakt. Känslan ska vara exklusiv. Citroëns DS-serie riktar sig till kunder som vill ha en elegant bil som inte kostar en förmögenhet.

Annons

Olivier Daillance är Citroëns designchef för färg- och materialval. Han är klädd i elegant kostym med den vita skjortan avslappnat uppknäppt. Sobert snyggt där skorna avslöjar hans modeintresse. Spetsiga i präglat svart skinn. Hans röst mjuknar när han visar inredningen i DS-familjens senaste tillskott, Citroën DS5.

– Jag hittar en känsla för bilen. En själ som jag dekorerar. Jag vill tillfredsställa alla sinnen när kunden kliver in i sin bil. Känslan, vad vi ser, doften från skinnet, och även ljudet från till exempel blinkers och knapptryckningar. Det ska vara harmoni i bilen.

Olivier Daillance har arbetat i sex år hos Citroën. Innan var han designer hos exklusiva Louis Vuitton, känd för sina väskor.

– Det är samma material och teknik, men här är det inredningen i bilar i stället för väskor.

Men det är inte ett renodlat bilintresse som tagit honom till Citroëns designavdelning. Det är intresset för design och mode.

– Bilar är en stor utmaning. Att översätta tekniken så att den passar. Och att kvaliteten är hög och håller.

Han vill ha mer färg i inredningen, men berättar att solen gör att färgen förändras. I hans stab ingår tio sadelmakare som syr för hand i skinn och också hjälps åt att hitta nya lösningar på Olivier Daillances idéer.

Han tar fram en skinnklädd skärm som ska sitta ovanför hastighetsmätaren. På ovansidan går tre långa utbuktande sömmar som ger skärmen en stilfull touch. Inspirationen har han fått från skinnhandskar med sömmar som pryder ovansidan. Skinnsätena har fyrkantigt mönster.

– Tänk dig en stållänk till ett armbandsur. Där hittade jag mönstret.

Inspirationen kommer från franskt mode. Haute couture, den allra exklusivaste formen av sömnad, ska synas även i bilarna.

– Jag vill ge DS-linjen en känsla av haute couture. Och självklart med en fransk touch.

Helena Lundberg/TT Spektra
helena.lundberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons