Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tävlar så fort de hinner

Radarpar i rallybilen, men samtidigt konkurrenter på rallycrossbanorna.

Skutskärskillarna Tim Joons och Mattias Engvall sitter bokstavligt talat på dubbla stolar.

Annons

– Jag vill åka allt. Rally, rallycross och backtävlingar. Men ibland blir det svårt att få ihop det hela tidsmässigt.

Mattias Engvall rynkar pannan i djupa veck. I helgen fortsätter förbundsmästerskapet i rally i Rasbo, samtidigt som två deltävlingar i svealandscupen i rallycross avgörs i Västerås. Valet föll, efter moget övervägande, på rallycrossen.

– Båda grenarna är lika kul. Vintertid är det inga problem, då körs inga rallycross- eller backtävlingar. Men nu är det fullt upp – och jag får svårt att välja, säger han.

19-åringen (nyss fyllda) har hemvist Mårtsbo. Men en stor del av dygnets vakna tid tillbringar han i garaget på Skiab industriområde i Skutskär tillsammans med bästa kompisen, två år äldre Tim Joons. All fritid går åt för att hålla tävlingsbilarna i trim.

I rallycross rattar Mattias en VW Golf medan Tim styr en BMW, båda tävlande i 2150-klassen.

När det gäller rally däremot samsas man om sysslorna i en Suzuki. Mattias kör och Tim är kartläsare. Efter vinterns tävlande i nedre norras förbundsmästerskap håller duon tredje plats i klass 3, Volvo Original/Lilla Grupp N. Dessutom parkerar man som tvåa bland juniorerna.

– Vi samarbetar bra. Jag tog över kartläsarrollen från Mattias pappa Mats för ett halvår sedan. Därefter har det fortsatt av bara farten, förklarar Tim.

Ingen i duon är någon nybörjare, ungdomen till trots. Redan som tioåring inledde Mattias Engvall en framgångsrik karriär i gokart, något som varade fram till 2008. På hösten samma år tog han klivet över till ungdomsrally. Ifjol fick han så chansen att köra rallycross – och även folkrace.

– Blev tvåa i juniorklassen i första rallycrosstävlingen i Haninge. Det gav blodad tand!

Även rallytävlandet flöt på med många förstaplatser. Det tog inte alltför lång tid förrän Mattias skaffat poäng till B-förare.

Tim Joons var 16 år när han började med folkrace. Efter flera säsonger också i rallycross – i den Golf som Mattias numera rattar – byggde han sig en BMW.

– Bakhjulsdrift passar nog mig bättre. Jag trivs verkligen med bilen, berättar han.

BMW:n har en 200 hästkrafter stark Volvomotor under huven, ny för året. Svealandscupen är prio 1.

Men Tim ska även köra back-SM i år – liksom Mattias. I genrepet i Ånnabodabacken sistlidna veckoslut vann Mattias juniorklassen och Tim blev trea.

– Vi fortsätter köra så mycket vi hinner. Tids nog får vi väl specialisera oss, avslutar de båda.

Mer läsning

Annons