Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickan med flammor som sticker ut

/
  • Linda ”Flickan” Tolind växte upp i Norge, utbildade sig till fotograf och hade bland annat uppdrag åt det norska parlamentet Stortinget. Hon brukade fotografera den norska regeringen.
  • Ett av de mest udda jobben som Flickan gjort var att måla ett par benproteser med tatueringsmotiv.
  • Eldflammor går aldrig ur tiden. Den här stilen kallas True Fire, realistisk eld. Bilen? En Chrysler PT Cruiser.
  • Vildhjärna. Linda använder sin airbrushspruta på det mesta. Förutom bilar och motorcyklar har hon målat på kroppar, gitarrer och brevlådor.
  • Motivet med flakelack i retrostil vann alldeles nyligen två priser.
  • Prisad för bästa lack på Guldbågen i Västervik 2008.

Det handlar om att sticka ut. Om att försköna sitt fordon så att det inte liknar någon annans. Motivlackering blir allt mer populärt. Det är en krävande konstform som tar tid att bemästra.

Annons

Alla har någon gång sett dem. Motiv som dödskallar, eldflammor och vilda djur lackerade på bilar, långtradare och motorcyklar. Konstformen syns allt mer och är ett sätt att sticka ut. Det handlar om att förstärka den egna personligheten och göra favoritfordonet ännu vackrare.

– Jag har motivlackerat det mesta. Från bilar och hojar till hjälmar, hockeymasker och brevlådor. Mest udda var nog en stor marsipankyckling till ett konditori och ett par benproteser med tatueringsmotiv, berättar Linda Tolind.

I yrket kallar hon sig Flickan och håller till i Årskogen, söder om Sundsvall. Det var dit hon flyttade efter att ha vuxit upp i Norge och därefter arbetat som fotograf. För sju år sedan sadlade hon om och skaffade sig en airbrushspruta.

– Jag märkte snabbt att branschen bara består av killar. Men här kommer det en tjej och sparkar dem i baken, skrattar Linda Tolind som blivit en av de allra bästa motivlackerarna i Sverige.

Jobbet är ingen enkel match. Efter att bilen har tvättats av slipas den och lackeras med en basfärg. Därefter målas motivet upp med ett antal grundfärger som sprutas på i många olika lager för att ge det en maximal djupkänsla.

– Sedan lägger jag mellan två och tolv lager klarlack och vattenslipar emellan. All slipning är fruktansvärt tidskrävande men underarbetet måste vara bra. Det påverkar allt annat.

Airbrush är en mångfacetterad konstnärlig teknik som kan användas på de flesta material. Den är idealisk för att skapa mjuka former och subtila skuggningar. Den är också lämplig för effekter, som till exempel att med många olika lager göra så att ett motiv ser genomskinligt ut.

– Dödskallar och eldflammor går aldrig ur tiden men trenderna går i vågor. Flakelack och motiv med mycket färg är på väg bort och nu går det i stället mot en renare stil.

Robert Lagerström/TT Spektra

robert.lagerstrom@ttspektra.se

Mer läsning

Annons