Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytande öar dämpar fortkörare

/
  • Det nya farthindret på Vallongatan upplevs av många som väldigt trångt. Därmed fyller det sin funktion. Räddningstjänstens stegbil tar sig fram där med marginal.

Vallongatan är en bostadsgata som inte är avsedd för genomfart. Men är det i alla fall. Ny asfalt har minskat effekten av två fartgupp. Därför har tekniska kontoret placerat ut en rejält fartdämpande chikan för att tvinga bilister hålla sig till som högst tillåtna 30 km/tim.

Annons

Chikanen sattes upp för några veckor sedan och ledde omedelbart till klagomål från bilister som fick problem. Att alla inte lyckats så väl visar svarta däcksavtryck på hindren.

– Chikanen är inte värre än blomlådorna som används som farthinder på sommaren. Men vi glesade i alla fall ut hindren trots att räddningstjänsten kört igenom sina två största fordon i låg fart utan problem.

Det säger trafikingenjör Gösta Nordqvist.

Tekniska kontoret har också uppmärksammats på att även lastbilar med släp använder Vallongatan som genväg. Därför blir det inom kort förbud mot fordon över tolv meter där.

Hindret på Vallongatan består av så kallade flytande öar, betongplattor med markeringsskärmar ovanpå. Varje platta väger omkring 200 kilo och är alltså inget man flyttar för hand. Ändå är ”öarna” enkla att knuffa åt sidan med maskin om det skulle behövas exempelvis vid snöröjning.

Vallongatan är sju meter bred. Därför hamnade öarna en bit ute i gatan. Det fick många bilförare att passera vid sidan av chikanen med ena hjulparet på trottoaren som gränsar till radhusen. Den luckan är nu täppt med betongsuggor.

De flyttbara trafiköarna skapades av en entreprenör i Eskilstuna. De första i Gävle började användas under förra året i Villastan som ju också har problem med genomfartstrafik i högt tempo. I år har fler hinder placerats ut där.

Flytande öar är förmodligen också att vänta på Lexevägen från Tolvforshållet. Där gör tekniska kontoret trafikmätningar efter klagomål om höga farter.

Mer läsning

Annons