Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästriketjejer i ny rallysatsning

Young Female Drivers är ett projekt som VM-stjärnan Ramona Karlsson tagit fram för att hjälpa unga svenska rallytjejer i deras karriärer.

Två gästrikar finns med bland de sju förare som handplockats – Evelina Olofsson, Hofors MS, samt Lina Björklund från Gävle.

Annons

– Jättekul att vi blev två stycken från distriktet som får den här chansen att utvecklas. Jag ser fram mot kommande säsong, berättar Evelina.

19-åringen från Torsåker inledde sitt tävlande 2010. Under 2011 tävlade hon i enhetsklassen Volvo Original för att i år ta steget till trimmade tvåhjulsdrivna klassen i en Opel Corsa.

Evelina har kört riktigt bra under året. Bland annat slutade hon tvåa i klassen C-förare 2wd i sjuklubbarsserien (Södermanland/Västmanland) samt knep en femteplats i riksmästerskapet.

Ramona Karlsson är landets snabbaste kvinnliga rallyförare och deltog i VM under det gångna året – i klassen PWRC (Grupp N). Hon vill nu hjälpa sina yngre kollegor.

– Syftet är att ge tjejerna inspiration, tips och råd längs vägen i deras motorsportsatsningar. Jag har själv tävlat i motorsport sedan jag var 12 år, och vill gärna dela med mig av de erfarenheter jag har haft längs vägen i min karriär. Kan jag hjälpa någon att både spara tid och att undvika begå misstag, skulle det verkligen kännas jätteroligt, säger Ramona, som hoppas att detta är starten av ett koncept som kommer att utvecklas i framtiden.

Hon fortsätter:

– Det kom in drygt 30 ansökningar, så det var verkligen jättesvårt att bara välja ut sju av alla dessa ambitiösa och duktiga kvinnliga förare. Men det blev tveklöst ett riktigt bra gäng, och jag ser verkligen fram emot att jobba med dessa tjejer under nästa år!

Glädjande nog tillhör även Lina Björklund denna septett. 16-åringen från Gävle tävlade framgångsrikt i gokart under flera säsonger innan hon fortsatte i racingens Renault Junior Cup 2011. Här styrde hon till sig andra plats sammanlagt den gångna säsongen.

Under 2012 har Lina även kört rally med framgång. Året slutade med en förstaplats i Nedre Norras ungdomscup och i Hälsingeserien blev Lina tvåa. Satsningen 2013 blir i första hand på rally. Det var bestämt redan innan hon togs ut till Young Female Drivers.

Mer läsning

Annons