Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gps – inte fullt så smart som du tror

/
  • En sak är faktiskt gps:en bra på – att verkligen hitta rätt. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Gps:erna blir allt smartare, men tyvärr hjälper de inte alltid föraren till smartare vägval. Det är så illa att de som använder gps allra mest, litar på dem minst.

Annons

Ungefär fyra av tio bilister har i dag en gps i bilen. När gps först lanserades till privatbilister handlade det mest om att hjälpa till att hitta rätt med förslag på vägval som skulle göra resan kortast eller snabbast.

Men numera skryter tillverkarna om att de ska kunna ge information om allt från var köerna finns till var olyckor sker och vägarbeten pågår.

Det fungerar sådär.

– Trots allt prat om teknik för att uppdatera trafikinformationen i realtid är faktiskt radions trafikinformation fortfarande bäst, säger Gunnar Lind som skrivit en stor rapport om smart navigering för Trafikverkets räkning.

Bilister med gps kan lämna köinformation till andra med samma gps-system. Men än så länge är vi för få i Sverige.

– Det kan fungera bra ute i Europa där det är mer trafik på fler vägar. Men även när det blir tillräckligt många här kommer mängden information bara att räcka för de mest vältrafikerade vägarna och i större städer, säger Gunnar Lind.

Det finns också andra problem. Olycksinformation går ut snabbt via många lokalradiostationer, men uppdaterar inte med automatik nya förslag på färdväg i navigatorn. Och vill man ändra för hand är det knepigt.

– Det är oftast väldigt svårt att göra om man står stilla med bilen, i princip omöjligt under färd, konstaterar Gunnar Lind.

Dagens gps:er är också för svåra att hantera.

– På många kan man göra personliga inställningar, men det är inte alltid så enkelt. När vi intervjuat användare visar det sig att de flesta inte har gjort några inställningar, och i många fall inte ens vet att man kan göra det.

Information om trafikflöde och framkomlighet hämtas i dag ofta från yrkestrafiken, exempelvis lastbilschaufförer som rapporterar väghinder. Men Gunnar Linds rapport visar att det är just dessa yrkesförare som litar allra minst på trafikinformationen i navigatorerna.

Vad är egentligen en gps bra för?

– Att hitta rätt, där är de lysande. I övrigt behövs en nystart för att morgondagens gps ska ge den smarta navigering vi skulle behöva, säger Gunnar Lind.

Thomas Arnroth/TT Spektra

thomas.arnroth@ttspektra.se

Mer läsning

Annons