Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sommar är det brunt som visar vägen

/

För den som vill åka på spontana upptäcktsfärder finns en enkel metod. Följ de bruna skyltarna.

Annons

För den som vill åka på spontana upptäcktsfärder finns en enkel metod. Följ de bruna skyltarna.

Är du sugen på att besöka prins Daniels hemtrakter men har inte mage att åka till Ockelbo utan giltigt skäl? Bara lugn, staten har den perfekta ursäkten.

I Ockelbo finns nämligen två av landets officiellt godkända turistmål. Det är platser som bedöms så speciella att de utmärkts med bruna vägskyltar.

I Ockelbos fall handlar det om Vildmarksgalleriet och Wij trädgårdar. Totalt finns det ungefär 350 platser, områden, vägar eller landmärken i landet som är utmärkta med den bruna vägskylten.

I Sverige är de färre än i de flesta andra länder, men det är inte för att turistmål saknas. För att få använda brun skylt krävs nämligen en hel del.

– Symbolerna får inte urvattnas, säger Agneta Ragnarsson på Trafikverket som hanterar ansökningarna.

– Bara för att det finns något för turister ska det inte ha en brun skylt. Följer man bruna skyltar med vit text ska man veta att man möter något som är utöver det vanliga.

Det goda med den filosofin är att man som resande kan vara trygg med att de där bruna skyltarna faktiskt leder till något speciellt.

Att leta bland turistmålen som finns listade länsvis på Trafikverkets hemsida är som att läsa en överraskande och spännande turistguide.

Vad sägs om platser som Tjurkö stenhuggeriområde i Blekinge, Potatisbacken i Västerbotten eller Mus-Olles i Krokom?

Ett resmål som just skyltats brunt är Hornborgarsjön i Västergötland. 2010 fick den välbesökta fågelsjön rätten att byta sina blå vägskyltar mot bruna.

– Visst har det varit lite strängt och svårt att godkännas för skyltarna, men kanske är det bra att det är så, säger Anders Bergström vid Hornborgarsjön Naturum.

Det finns fem olika slags bruna skyltar: Världsarv, turistväg, turistområde, landmärke och turistmål. Lägst krav för att få brun skylt är det på enstaka turistmål, som Hornborgarsjön.

Svårast är så klart att få markering för att vara ett av FN:s världsarv, men knepigast av de övriga verkar turistvägarna ha det. 18 stycken finns det, och få tillkommer.

Just nu finns en ansökan om att en turistväg ska skapas mellan Skara och just Hornborgarsjön, en väg som bland annat passerar Varnhem.

– Summan av attraktionerna längs den vägen måste motivera att det blir en turistväg, säger Göran Andersson på Trafikverket.

Att det bara finns 18 turistvägar i landet är inte så konstigt, menar kollegan Agneta Ragnarsson.

– Det kan absolut finnas fler som förtjänar att bli det, men jag tror ändå att de viktigaste finns med, säger hon.

Mer läsning

Annons