Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstressen har satt in - även på våra vägar

Annons

Jag vet inte om det är en tillfällighet men faktum är att jag de senaste veckorna råkat ut för att ovanligt många bilister stuckit ut genom att köra fort och illa. Farliga för sig själva men också för dem som kommer i deras väg.

De gasar som om varje sekund som möjligen tjänas in är guld värd. Kan det hänga ihop med att julstressen ökar dag för dag? Kan faktiskt vara så.

Slölyssnade på radion på E4 i veckan. Då var det tal om att allt fler gör konstiga saker ju närmare julen vi kommer. Det handlade inte om hur vi beter oss i trafiken men likväl som att man småspringer på trottoaren för att hinna det man tänkt blir det lätt att öka takten också vid ratten. De mest stressade enligt detta inslag i P4 var yngre män med småbarn.

Jag försöker alltid kolla in de bilister som sticker ut med sitt körsätt. Någon gång kan det vara för att någon kör anmärkningsvärt långsamt. Oftast är det när någon visar dåligt trafikvett genom att stressa sig fram.

Oftast är det unga män som gasar extra mycket, slickar stötfångaren på

bilen framför och kastar sig mellan filerna. Kanske har de bråttom att hämta ungarna på dagis. Vad vet jag?

Därmed inte sagt att enbart yngre män kör fort och illa. Nästan-pensionärer som jag går heller inte fria. Inte ens alla kvinnor gör det.

En morgon nyligen såg jag en ung kvinna som körde med väldigt dåligt omdöme. Hon närmade sig snabbt bakifrån vid Marielund och lade sig obehagligt nära. Hade hon kunnat knuffa min bil åt sidan hade hon nog gjort det.

När vi kom in på N Kungsgatan med dubbla

körfält kastade hon sig förbi på höger sida. En liten kille med ryggsäck som gick mot övergångsstället vid Valbogatan hann dessbättre inte fram innan hon blåste förbi.

Vid teatern hamnade vi i bredd för att det lyste rött. Kvinnan såg klart irriterad ut. Hon kom visserligen dit sju sekunder tidigare än jag. Men vi startade därifrån samtidigt.

Fast det är klart, hade jag inte varit stoppkloss efter Marielund hade hon kanske hunnit fram innan ljuset slog om till rött. Och i så fall hade hon kanske tjänat en eller rent av en och en halv minut i sin jakt på den så värdefulla tiden.

Alla hinner vi med det vi ska till jul även om vi

släpper litet på gasen. Och hör du till dem som ska köra långt hemifrån för att fira jul, ta riktigt god tid på dig.

Jag avrundar veckans funderingar med att önska alla mina läsare en riktigt God Jul.

 

Mer läsning

Annons