Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom i form inför mc-säsongen

/

Det är lätt att övermannas av vårkänslor, sätta sig på motorcykeln och hastigt bränna iväg mot äventyret. Men ta det lite lugnt. Även om hojen är i toppform kanske inte du är det.

Annons

De allra flesta ställer in sin motorcykel på höstkanten. Då är de i toppform efter att på ett naturligt sätt ha övat körteknik och nött in finliret under en hel säsong.

När vintern äntligen är över är det lätt att drabbas av våryra. Men stressa inte fram hojen ur garaget, friska först upp körkunskaperna innan du sticker ut på vägarna.

Det kan kännas både stelt och ovant att sitta i sadeln igen. Föraren upplever inte motorcykeln som lika naturlig att manövrera och klarar kanske inte av en effektiv inbromsning vid en fara. Alltför många hojåkare har inte funderat på bromsteknik sedan de tog sitt körkort.

Om de nu ens har mc-kort. I Sverige finns 2,5 miljoner personer som fick mc-kortet ”på köpet” när de körde upp för bil.

Och bromsa för all del inte på brunnslock eller den vita färgen i övergångsställen när det är fuktigt ute. Då är ränderna nämligen såphala. Annat att vara uppmärksam på är rullgrus samt potthål och sprickor som tjälen lämnat efter sig.

Ett smart sätt att bota vårens ringrostighet är att köra lugnt och sansat under de första turerna och dessutom träna lite grann. Kanske åka till en öde parkeringsplats och öva på manövrering i låg fart och inbromsning i lite högre. Vi ses på vägarna.

Robert Lagerström/TT Spektra

robert.lagerstrom@ttspektra.se

Mer läsning

Annons