Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkort problem för ungdomar med adhd

/
  • Med rätt form av stöd under utbildningen skulle fler ungdomar med adhd och aspergers kunna ta körkort.
  • För ungdomar med adhd är det framförallt teoridelen av körkortsprovet som ställer till problem.

Ungdomar med adhd eller asperger har svårare än andra att ta körkort. För många av dem blir utbildningen så jobbig att de hoppar av. Men med bättre stöd skulle fler kunna köra bil, visar en ny studie.

Annons

Ungefär fem procent av svenska barn har diagnosen adhd. Betydligt färre, bara några promille, har asperger. Men båda är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och sedan några år tillbaka måste ungdomar med dessa diagnoser bifoga ett läkarintyg när de söker körkortstillstånd.

Det är bara början på en för många besvärlig väg fram till körkortet. Det här är en marginaliserad grupp ungdomar för vilka ingen vanlig skola eller utbildning är skräddarsydd - allra minst körkortsutbildningen.

Maria Almberg, arbetsterapeut på Mobilitetscenter i Göteborg, har gjort en av världens första studier i ämnet. Att ungdomarna skulle ha problem under körkortsutbildningen var ingen överraskning, däremot att problemen var så uppenbara.

– Det följer ganska väl vad man kan tänka sig för grupperna. Ungdomar med adhd har ofta koncentrationssvårigheter och mycket riktigt har de svårt med körkortets teoretiska del. De som klarat att ta körkort har behövt flera teoriprov för att göra det, säger Almberg.

– Med de som har asperger är det tvärt om, de klarar oftast teoriprovet vid första försöket men behöver i snitt 48 lektioner för att klara uppkörningen. Adhd-ungdomarna klarade sig med 22.

Men det är alltså de som trots allt klarar utbildningen. Var fjärde person i studien kom inte ens så långt att körkortsutbildningen påbörjades, i flera fall för att processen med läkarintyg, tillstånd och administration med blanketter och inbetalningar var för krävande.

När studien genomfördes befann sig fortfarande en del av ungdomarna i körkortsutbildningen. I allra bästa fall kommer så småningom hälften av deltagarna att ha tagit körkort. Risken är att det blir färre.

– En del av de här ungdomarna är inte lämpliga att köra bil, så enkelt är det. Men jag tror att fler skulle klara utbildningen och kunna få sitt körkort om de bara fick rätt stöd, det gäller särskilt i den teoretiska utbildningen för ungdomar med adhd. Det finns kunskaper om hur man ska göra och pedagogiska metoder som trafikskolorna förhållandevis enkelt skulle kunna tillämpa, och det skulle hjälpa en hel del ungdomar med den här problematiken.

Kanske är en förändring på gång. Sveriges trafikskolors riksförbund, STR, har bett Maria Almberg komma och föreläsa för dem. En start så god som någon.

Thomas Arnroth/TT Spektra

thomas.arnroth@ttspektra.se

Mer läsning

Annons