Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten men vuxen och trygg

/

Annons

Rund front och bak ger ett gulligt utseende, men med lutande mittlinje får Suzuki Swift en busigare look. Men Swift är mer än bara busig och söt, den visar sig vara en ytterst mogen och kompetent bil. De 75 hästkrafterna jobbar starkt från första växeln och känns pigga. I landsvägsfart trivs den riktigt bra. Visst, det är ingen racer men den glider ändå på i behagligt tempo både vid omkörningar och på motorväg.

Kring 100 kilometer i timmen visar den sitt allra bästa jag och ligger stabilt på 0,49 liter milen. Klart godkänt och trots stadskörning varierar inte bränsleförbrukningen nämnvärt. I högre motorvägshastigheter blir varvtalet lite för högt för att det ska vara riktigt bekvämt och förbrukningen ökar också. Men 75 hästkrafter känns trots allt som att det räcker, även fast det på papperet kan låta i minsta laget.

Jag och Swift gör några längre körningar ihop och det funkar bara jag inte pressar den mer än nödvändigt. I med farthållaren, på med radion och glid fram. I makligt tempo är ljudnivån också godkänd. Det som hörs är främst hjulen och inte så mycket motorn. I högre hastigheter kommer vindbruset lika fort som varvtalet ökar.

Den femväxlade manuella lådan är även den vuxen med distinkta och korta växlar.

Inredningen är väl ihopsatt och trevlig. Riktig plast, som inte försöker likna metall eller trä, är inte så dumt ibland. Och Swift har ändå detaljer, som till exempel snygg inramning kring hastighetsmätaren. Det ger lite sportig elegans bland all svart plast.

I mitten sitter färddatorn. Ratten har behändiga knappar för lättare körning. Och instrumentpanelen har enkla men tydliga knappar och en stor display.

Baksätet är enkelt men duger gott åt inte alltför långa personer. Den raka taklinjen gör det luftigt och bakdörrens linje är lika hög. Insteget är ändå rätt trångt då det mulliga hjulhuset tar plats.

Swift för sig bra inne i stan. Den är lättmanövrerad som en radiobil och enkel att parkera. Suzuki Swift är mycket bil för den som gillar att köra. Och den känns så där vuxet trygg som man vill att en bil ska kännas.

Mer läsning

Annons