Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktigt lasta rätt

/
  • Lägg inte julpaket eller andra föremål på hatthyllan. De kan bli projektiler redan vid en nödbromsning.

Annons

Ska du resa med bilen inför jul finns det en rad enkla saker du kan göra för att färden ska bli så säker och behaglig som möjligt. En sak som många inte reflekterar över är det viktiga i att lasta rätt.

Många packar bilen till bristningsgränsen. Kanske räcker inte bagagerummet. Bilägare med skidbox fyller även den med prylar. Tyngdpunkten höjs och bilen får sämre väghållning.

Det jätteviktigt att inte fylla skidboxen med tunga saker. Många bilar får ha en taklast som mest på 50 kilo. Inte många kilo återstår med boxens vikt inräknad.

Tunga väskor och annat som väger mycket bör placeras mot baksätets ryggstöd, så lågt det går och ut mot sidorna. Det minskar risken för att bagage kastas in i kupén om olyckan skulle vara framme. En väska på 20 kilo trycks i en krock i 50 km/tim framåt med en kraft på ett ton. Dessa råd är speciellt viktiga för kombibilar. Av samma orsak ska man aldrig lägga vare sig julpaket eller andra saker på hatthyllan.

För att julresan ska bli så säker som möjligt gäller förstås att ha vinterdäck med bra mönsterdjup Men inte bara det. Däckstrycket är också viktigt. Kolla och lägg gärna på ett par hekto mer än normalt om du vet att bilen blir tungt lastad.

Naturligtvis ser du till att även fylla upp spolarvätska. Ha gärna en flaska i reserv. Alla som blivit utan vätska på saltslaskiga vägar vet hur jäkligt det är. Naturligtvis finns startkablar, bogserlina och snöskyffel i bilen. Reflexväst är heller aldrig fel.

Polisen satsar på bred bevakning på de stora vägarna i länet under många dagar de närmaste veckorna.

– Vi kör med full styrka redan det här veckoslutet. I år är det ovanligt svårt att räkna ut när de mest trafikintensiva dagarna kommer men vi hoppas vi har planerat rätt, säger Ulf Carnerius, tf chef för polisens trafikavdelning.

Mer läsning

Annons