Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias har kärleken i garaget

/
  • En till vardags och en till festligare tillfällen. Mattias Särnholm, känd från tv-programmet Roomservice, äger en Audi A6 och en Porsche 356.”Audin är en drömbil, men hamnar ändå i skuggan av Porschen”, säger han.
  • Den röda bänksoffan är putsad inför våren. Snart rullar MattiasSärnholms Porsche ut på vägarna.
  • Märke med anor.
  • De runda formerna, inspirerade av Volkswagen ”Bubblans” former.
  • Charmigt sliten inredning i en klassisk sportbil.

En bruksbil och en drömbil. Mattias Särnholm kör Audi till vardags. Men när våren kommer öppnar han garageportarna och rullar ut en Porsche 356 från 1959.

Annons

Snickerifirman är nedlagd sedan några år. Mattias Särnholm, 42år, känd från tv-programmet Roomservice, driver i stället en designbyrå tillsammans med några kompisar.

Dagarna är fulla av möten och tiden på vägarna tillbringas i familjens Audi A6. ”Bruksbilen”, som han kallar den, används till vardagssysslorna. Som att skjutsa barnen Ebba, 15, och Erik, 13, till de olika aktiviteterna i Enskede, Stockholm.

– Dottern spelar fotboll och det är många träningar, mycket matcher och mycket åka. Sonen tävlar i BMX-cykling och man får ta sig till de banor som finns, ibland blir det körningar till Malmö, Kungsbacka och Lerum, säger Mattias Särnholm.

Motorintresset har alltid funnits. Han tog motorcykelkörkort så fort det gick och har faktiskt tävlat i enduro.

Totalt har det blivit tio motorcyklar och 13 bilar genom åren.

Men det dröjde länge innan Mattias Särnholm hittade drömbilen. Via en norsk bilagent, specialiserad på sportbilar, beställdes den från Kalifornien i USA förra våren. En Porsche 356 kupé, A-modellen från 1959. En inte allt för vanlig syn på de svenska vägarna.

– Jag ville ha någonting som kändes rätt och inte var mittemellan. 356 är ju den första Porschemodellen som tillverkades. Det är häftigt att varumärket i dag är ett av världens starkaste och att allting började med just den här modellen, säger Mattias Särnholm.

På 50 år är han bilens blott tredje ägare. Den förre hade vårdat sin Porsche sedan 1981, men han var gammal och skulle flytta från Kalifornien till Chicago och kunde inte ta den med sig.

– Porsche 356 är verkligen något speciellt och inget man åker fort i. Det är bara en massa känsla i den, säger Mattias Särnholm.

Förra sommaren blev det några turer till närliggande fik med hela familjen. Som längst körde de från Stockholm till Södertälje, en sträcka på 3,5 mil.

– Barnen älskar bilen och tycker att den är fantastisk att åka i. Det är ju lite klass att åka i en gammal Porsche. Det ska vara en bil som man ska använda. Man ska kunna käka glass och trivas i den, säger Mattias Särnholm.

Mer läsning

Annons