Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med farten ryker körkortet

/
  • Lagen om rattonykterhet har skärpts. Sedan årsskiftet räcker det med 0,2 promille i kroppen för att bli av med körkortet.Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
  • Vanligtvis, om man kört för fort eller rattfull, tar polisen körkortet på en gång.Foto: Bertil Ericson/Scanpix
  • Bildtext 3-4: Kör du mer än 20 kilometer för fort på 30-väg är risken stor att körkortet dras in.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Det gör ont att förlora körkortet. Det vet de 26 600 svenskar som under förra året blev av med lappen. De flesta åkte fast för fortkörning eller rattfylleri.

Annons

Båda grupperna påverkas av den nya lagändringen - som är hårdare och mer förstående på samma gång.

Det går fort på våra vägar. Många trafikanter trycker alldeles för hårt på gaspedalen och överskrider hastighetsbegränsningarna. Ett antal av dem åker fast.

Av fjolårets 26 600 återkallade körkort drogs hälften in på grund av allvarligare förseelser, vilket oftast innebär fortkörning men också kan handla om att köra mot rött ljus, inte stanna vid stoppskylt eller göra en omkörning vid övergångsställe.

Den som tidigare kört laglydigt klarar sig i regel med böter och en varning såvida hastigheten inte överskridit 20 kilometer i timmen på 30-väg eller 30 kilometer i timmen på 40-120-sträcka. Den som kör ännu fortare får räkna med att körkortet försvinner ett tag. Vanligast är två månader, men ju fortare man kör desto längre blir tiden samtidigt som bötesbeloppet stiger.

I regel tar polismannen körkortet direkt på plats. Vanligtvis får man tillåtelse att köra hem bilen och därefter, inom 48 timmar, ska polisen ha skickat körkortet till Transportstyrelsen som fattar ett tillfälligt beslut innan ärendet vunnit laga kraft.

Att bli av med lappen får ofta även andra följder. Försäkringspremien kan höjas och möjligheten att övningsköra, till exempel med sina barn, kan stoppas. Det senare kan förstås vara både opraktiskt och lite pinsamt.

Men det värsta är nog att köra onykter. Rattfylleristerna är den andra stora gruppen som blir av med körkortet och i fjol drabbade det 8 000 personer. Vid årsskiftet blev lagen betydligt strängare och nu ryker lappen redan vid 0,2 promille i minst ett år. Vid grovt rattfylleri, 1,0 promille eller mer, omhändertas kökortet i upp till två år samtidigt som lagen föreskriver fängelse.

Om körkortet återkallas i mer än ett år måste den drabbade klara av ett nytt teoriprov och en ny uppkörning. Det går dock att få behålla lappen genom att delta i ett alkolåsprogram vilket dock är dyrt och ska bekostas ur egen ficka. Det gör som sagt ont att bli av med körkortet.

Robert Lagerström/TT Spektra

robert.lagerstrom@ttspektra.se

Mer läsning

Annons