Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt våren med putsad bil

/
  • Salt och smuts ska bort om bilen ska bli vårfin. Foto: Tomas Hägg
  • Be din verkstad kolla batteriets kondition om det känns svagt.
  • Även risiga fälgar går att rädda, men det kräver avfettning, ordentlig tvätt, rostslipning och slutligen målning.
  • Små repor kan poleras bort. För lite djupare skador, som stenskott, använd spackel och slipa innan lack läggs på.
  • Zdenko Antunovic tipsar om vad man kan göra för att fräscha upp sin bil efter vintern.
  • Tvätta bilen från taket och gå nedåt. Se till att alltid ha ordentligt med vatten och schampo i tvättsvampen. Byt svamp ofta, det kan finnas grus i den gamla.
  • En motortvätt efter vintern är ett måste. Passa på att kolla till exempel slangar och om det finns oljeläckage när det är rent och snyggt.

När vårsolen är i antågande brukar många bilägare få något speciellt i ­blicken: Det är dags för vårputsning. God skötsel förlänger livet på fordonet och sparar troligtvis en och annan krona för ägaren.

Annons

Vårrustning av bilen kan göras på flera nivåer. En ordentlig biltvätt, dammsugning och det efterlängtade bytet till sommardäck gör många själva. Andra vill fixa stenskott, skura motorrummet och slipa fälgar.

Små lackskador som repor kan i vissa fall poleras bort, medan stenskott eller mindre rostskador bör slipas, spacklas, slipas igen och lackas.

– Lägg i plastspackel efter första slipningen, slipa igen med vårslippapper, lägg på grundfärg och lack. Färgkod hittar man i serviceboken, tipsar Zdenko Antunovic som driver bilverkstaden RO Bil i Göteborg.

Salt kan vara ett otyg för lacken, men hela fordonet drabbas. För att hålla riktigt rent rekommenderar Zdenko Antunovic att tvätta underrede och hjulhus ordentligt, samt motortvätta.

Även kylaren är utsatt för salt och kan tvättas med motortvättmedel. Vänta i tio minuter och spola av med högtryckstvätt.

På sin egen bil lägger han dessutom tid på att tvätta rent insidorna av själva motorrummet.

– När det är rent och fint efter motortvätten kan man passa på att kolla efter oljeläckage, säger han.

Att tvätta bilen noggrant är ett måste för en fackman, men vatten och schampo gör inte hela jobbet:

– Allt salt går inte bort när man tvättar bilen, därför tycker jag att man ska polera och vaxa den så den blir riktigt ren, likadant är det med fälgarna.

På samma sätt som vax skyddar lacken tycker Zdenko Antunovic att man ska tänka lite på att skona inredning och klädsel. Solen torkar ut och bleker gummi och textilier. Skyddsmedel för instrumentpanel och impregnering för stolar och säten håller bilen snygg betydligt längre.

Tomas Hägg/TT Spektra

tomas.hagg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons