Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det lördag hela veckan för bilentusiasterna

/
  • Kön ringlar lång innan grinden till Nyköpings hamn öppnas på onsdagskvällen. Extra lång blir den när fem meter långa amerikanska bilar från 1940 till 1970-talet köar.
  • Lenna Karlsson gillar Betty Boop och kör en Cadillac deVille Convertible från 1965 tillsammans med sina nallar. Bilen är 507 centimeter lång och 203 centimeter bred.När det var tema tyska bilar fick man in 270 stycken på hamnområdet. När det är amerikanska kommer man inte ens upp i 200. Inte så konstigt med tanke på hur långa och breda amerikanare kan vara.
  • Roland Bengtsson testar svärmorsluckan på hans Chevrolet Cabriolet Sport från 1928. Bilen har tre växlar, gör 35 kilometer i timmen och tog fem år för Roland att renovera.

Under sommaren är det lördag hela veckan för motor­entusiaster – varenda dag ordnas motorträffar. Onsdagsträffen i Nyköpings hamn är en av de äldsta och största. Vi var på besök när Chevrolets hundraårs­jubileum firades.

Annons

Det började som en träff för medlemmarna i Automobilsällskapet. Första onsdagen, för 25 år sedan, kom fyra personer. Nu, sommaren 2011, är kön av bilar som vill in på hamnområdet i Nyköping så lång att den orsakar ett mindre trafikkaos i staden. Dagen vi är på besök är det tema amerikanska bilar, och hundraårsjubilaren Chevrolet är extra mycket i fokus.

Halv sex öppnas grindarna och bilarna börjar sakta rulla in, men ingen får parkera utan godkännande av Automobilsällskapets ordförande Urban Nyholm. Han njuter där han springer omkring i sin gula väst.

–Du, det är inte direkt kattskit som är här, säger han och vinkar en Chevrolet Coupe DeVille från 1956 vidare mot kajen. Det är där alla Chevroleter ska finparkera i kväll.

Det finns hundratals veckoträffar av det här slaget runt om i Sverige under somrarna. Den i Nyköping är bland de största och enligt Automobilsällskapet den äldsta. För fyra år sedan var deltagarantalet så stort att arrangörerna beslutade sig för att göra temakvällar av onsdagarna. I år är det totalt fjorton träffar som genomförs, och temat varierar från kvällens amerikanska till franskt, tyskt och bilar utan tak.

Rekordet i antal bilar slogs den tyska kvällen i slutet av juni med 270 stycken och drygt 10 000 besökare. Eftersom det inte är något inträde måste besökssiffran uppskattas.

I kväll blir det inte över 200 bilar, men de tar lika stor plats för det. De amerikanska bilarna är enorma, ofta uppåt fem meter långa och två meter breda.

– Med de tyska bilarna kunde vi ha fyra rader parkerade här på den stora parkeringen, nu får vi knappt plats med tre, säger Nyholm leende.

Fast plötsligt kommer en Mazda 626 från 1980-talet farande och vill få plats bland övriga utställare. Urban springer ifatt bilen och hasar ut den från området igen, den typen av helt ofixade vardagsbilar göre sig inte besvär.

– Alla bilar som kommer in får gratis kaffe. Jag tror det lockar folk med bilar som Mazdan att försöka, men vad tror de egentligen?

Fast särskilt fint i kanten är det inte. Även fast det är tema amerikanska bilar får alla som har en tillräckligt fin, annorlunda eller fixad bil komma in, även om europeiska bilar snällt får ställa sig längst bort den här gången.

Att det är just i Nyköping som en veckoträff blivit så stor är ingen tillfällighet. Dels finns förutsättningarna här med en vacker miljö i hamnen och en klubb som orkat organisera träffarna på ideell basis under lång tid. Men i Nyköping finns också en lång historia av motorentusiasm. Under 60- och 70-talet var staden känd för sina raggare, och beryktad för raggarkravaller där till och med polishuset stormades. De tiderna är sedan länge förbi, men många av bilarna finns kvar.

– Ja, det verkar som om det finns en amerikanare i nästan varenda garage häromkring. Det bidrog nog till att våra onsdagsträffar så snabbt tog fart, många hade fina bilar som de ville visa upp. Men i dag kommer folk från hela landet, säger Thorsten Olsson, klubbens sekreterare, med ett förflutet som raggare.

Men man måste inte åka till Nyköping för att besöka en motorträff. Under sommaren arrangeras träffar varenda dag på olika platser i landet.

– För tjugo år sedan fanns det en handfull veckoträffar, nu är det hundratals. Jag kan åka på en varje kväll i veckan bara här i glasriket där jag bor, säger Magnus Karlsson, redaktör för Bilsport Classic och Nostalgia Magazine.

Mer läsning

Annons