Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu satsar Linda på racing i ”riktig” bil

Efter åtta säsonger inom kartingsporten tar nu Lina Björklund klivet upp till ”riktiga” bilar.

I år är det banracing och Renault Junior cup som gäller för den 15-åriga Gävletjejen.

Annons

Lina har varit framgångsrik på gokartbanorna, de två senaste säsongerna tävlande i enhetsklassen Yamaha. Flera framskjutna placeringar i den tuffa mellansvenska serien står på meritlistan, liksom bland annat segern i Martins Minne på Gävle Motorstadion i somras.

Men nu är stunden kommen att ta ett steg uppåt i motorsportkarriären. Valet föll på racingens Renault Junior cup, en av klasserna i den så kallade SSK-serien (arrangerad av Stockholms Sportvagnsklubb). Här är förarna 14-19 år och alla kör likvärdiga Renault Clio-bilar.

– Motorerna är på 1,4 liter och ger runt 90 hästkrafter. Vi når farter på 150 kilometer i timmen, berättar Lina.

Som parallellt med gokarttävlandet ifjol även han med att träna i Renaulten – dels på Helsinge motorstadion i Söderhamn, dels på Kinnekulle Ring i Götene där flera av deltävlingarna i mästerskapet avgörs. Hon hann även med tävlingsdebut i den sista deltävlingen på hösten med en tolfteplats som facit.

Även i år har Lina hunnit med ett träningstillfälle på Kinnekulle Ring.

Det gäller att nöta på för att få rutin på bilkörningen.

– Jag börjar få bra varvtider. Sedan gäller det också att lära sig köra taktiskt eftersom vi är så många på banan samtidigt, fortsätter Lina.

Banracing handlar mycket om finlir; spårval, bromspunkter och gaspådrag på rätt ställe. Även bilens inställningar spelar stor roll, något som pappa Patrik Lindberg har till uppgift att sköta på bästa sätt.

Årets första deltävling i Renault Junior cup avgörs till helgen på Kinnekulle Ring. Vad är då en rimlig målsättning?

– Se och lära. Skaffa rutin. Men jag vill nog gärna vara bland de fem bästa!

Men det gäller samtidigt att inte ta i för hårt. Farterna är höga och det kan bli stora materiella skador om det går överstyr.

– Vi ser det som en treårig satsning. Resultaten kan få komma 2012. Men det är ju lätt att säga, när hjälmen sitter på plats brukar hornen växa ut, avslutar Lina med ett skratt.

Mer läsning

Annons