Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posa dopningsavstängd: ”Det är åt helvete”

Först skadan på handen. Sedan kom nästa smäll för Per-Olov Serenius:
Avstängd för dopning.
– Jag har skrivit upp allt jag ätit och inte hemlighållit nånting. Det är en administrativ miss från Svemo, säger Posa till Sporten.

Annons

De senaste dygnen har inte varit särskilt muntra för SMK Gävles legendariske isracingförare Per-Olov Posa Serenius.

I tisdags blev han påkörd under Kartoffelrennen i Skövde och skadade sig illa i ringfingret.

Samma dag nåddes han av ett svart besked via sin advokat Lars Nilsson. FIM, det internationella motorcykelförbundet, har valt att stänga av Posa för brott mot dopningsreglerna.

– Det är åt helvete, säger Posa blixtsnabbt när Sporten får tag på honom och frågar hur läget är.

– Jag har inte dolt något. Jag har ätit blodtrycksmedicin (Atacand Plus) i tre-fyra år och alltid uppgett det när jag sökt min internationella tävlingslicens. Tidigare har det inte varit några problem, men nu fick jag veta att medicinen innehåller en substans som döljer dopningspreparat. Och det hade jag inte anmält.

Det var den 1 februari – i samband med lag-VM i Inzell – som Posa lämnade ett urinprov med spår av substansen hydroklortiazid. Denna substans sätter nu alltså käppar i hjulen för Posa.

Enligt FIM, det internationella motorcykelförbundet, saknade Posa ett intyg som skulle ha gett honom dispens att ta medicinen och samtidigt tävla.

– Jag vet inte om man kan kalla det här för dopning. Avstängningen är ju bara på en och en halv vecka och inte två år, som en normal dopningsavstängning ligger på, säger Posa och fortsätter:

– Jag straffas helt enkelt för att inte ha fyllt i en blankett. Kanske är det min skyldighet att ha bättre koll, men jag tycker det är en administrativ miss från Svemo då jag inte fått blanketten. De borde ta ett större ansvar.

– Nej, jag har aldrig varit inblandad i nåt sånt här tidigare. Det är en knäpp på näsan och det känns väldigt tungt just nu.

I och med dopningsavslöjandet blir Sverige diskat i efterhand i årets lag-VM och mister därmed sin fjärdeplats.

Per-Olov Serenius missar nu resterande VM-finaler i Berlin och Assen. Det stod klart redan innan dopningsavstängningen offentliggjordes, då skadan i vänsterhanden är så pass allvarlig.

I onsdags fick Posa handen gipsad på Falu lasarett. När ringfingret drogs ur led fortsatte förmodligen vridningen in i handen och det finns risk för att nånting har gått sönder.

På måndag fyller Posa 61 år och då är det också dags för en ny röntgen på Falu lasarett.

– Då ska det avgöras om det blir operation eller inte, säger den tvåfaldige världsmästaren.

Han hoppas ändå kunna bli frisk till SM-finalen i Uppsala den 28 mars.

 

Mer läsning

Annons