Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posa i ny VM-final

Isracing-VM avgörs i helgen på Studenternas i Uppsala. Förutom de ordinarie förarna finns även Posa Serenius på plats – med ett wild-card.

Annons

Det är första gången på tolv år som en VM-deltävling körs i Sverige. Eller rättare sagt två deltävlingar – en på lördag kväll och en på söndag eftermiddag.

Gävleveteranen Posa är den klart mest rutinerade föraren i startfältet med smått otroliga 32 finaler i bagaget.

– Eller om det möjligen är 33. Jag har nog tappat räkningen.

Fyllda 64 år tillhör han fortfarande de allra snabbaste på nationell nivå och knep i början på månaden sitt 22:a (!) SM-guld. Men favoritskapet den här gången överlämnar han med varm hand till de ryska förarna.

– Ryssarna står i en klass för sig själva. De fick ha med sex förare i årets VM-serie och som nu håller placeringarna ett till och med sex i tabellen, säger Posa.

Oslagbara?

– I alla fall näst intill. Österrikaren Harald Simon har visserligen hängt med bra i år, men vurpade rejält i Dresden för snart två veckor sedan. Vet inte om han är tillräckligt återställd för att prestera maximalt i helgen.

Nikolaj Krasnikov har tagit sju raka VM-guld och toppar tabellsammandraget inför Uppsala – som arrangerar deltävlingarna sju respektive åtta (fyra har körts i Ryssland och två i Assen, Holland). Med 111 poäng har han fyra tillgodo på Danil Ivanov. Dessa båda gör av allt att döma upp om titeln.

– Båda håller nog ungefär samma tempo, men Krasnikov är tuffare. Han får bli min favorit, förklarar Posa.

Bästa icke-ryss är tidigare nämnde Harald Simon, sjua i tabellen. Antti Aakko, Finland, håller åttonde plats och Robert Henderson nionde. 23-åringen från Eskilstuna är den enda blågula förare som tog en ordinarie plats i VM i år. Han är det stora svenska löftet inom sporten för närvarande.

Rejält snabb brukar även österrikaren Franz Zorn vara, tia i nuläget.

De åtta bästa förarna i varje deltävling går vidare till två semifinaler. Ettan och tvåan i vardera semi kör därefter final, precis som i speedway-VM.

Om Posa skulle lyckas ta sig till semifinal har han svarat för en bragd.

– Tempot är otroligt uppskruvat och själv har jag inte kört VM de senaste två åren. Det gäller i så fall att ha maximalt flyt från början till slut. Men självklart ska jag göra mitt bästa.

På presskonferensen i Uppsala i onsdags fick han ”förstås” också den obligatoriska frågan:

När är det dags lägga hjälmen och skinnstället på hyllan?

– Jag bestämmer mig i höst, har jag tillräckligt med motivation så kör jag ett år till. Men sedan får det nog vara slut...

Mer läsning

Annons