Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktiska hojar i vår

/
  • Storsäljare. Inför i år har Kawasaki ER-6 uppdaterats med bland annat en ny ram och sving. Ekonomiskt ligger den fortfarande bra till med en prislapp på 67 900 kronor.
  • Värsting. Ducatis nya flaggskepp 1199 Panigale drivs av en nyutvecklad V-twin som kan utveckla 195 hästar. Den dyrare S-versionen har elektronisk fjädringsjustering från Öhlins.
  • Stor skillnad. Inför 2012 har BMW lyssnat på förarna och ytterligare förbättrat supersportmaskinen S 1000RR. Bland annat är motor och fjädring uppdaterade.
  • 1950-talshoj? Nej, Harley-Davidson Dyna Switchback är splitter ny och drivs av en Twin Cam 103-motor. Det är ett relativt smidigt bygge som kostar från 189 900 kronor.

Kris för motorcyklar och mopeder. En urusel försäljning av nya maskiner – men rekordmånga hojar ute i trafiken. Så ser verkligheten ut. Men tillverkarna blickar framåt och presenterar massor av nyheter inför 2012.

Annons

Det är minsann inget fel på folks intresse för att köra motorcykel. Under förra året rullade drygt 305 000 hojar på våra vägar vilket är rekord i modern tid. Så många har de inte varit sedan mitten av förra seklet.

Därför skulle man lätt kunna tro att mc-branschen lever livets glada dagar. Men det gör den inte. Sedan förra finanskrisen håller folk fortfarande hårt i plånboken och från toppåret 2007, då det såldes nästan 21 000 hojar i Sverige, har det gått spikrakt nedåt. Förra året hittade bara något fler än 8 000 maskiner sina köpare. Ungefär lika illa är läget för mopeden

Och så där ser det ut i hela Europa där varenda land redovisar minussiffror. I Spanien har mc-industrin genomgått ett stålbad där en fjärdedel av de 50 000 jobb som fanns för bara fyra år sedan nu är borta.

Trots allt elände blir 2012 ändå inget mellanår. Så gott som alla stora tillverkare blickar framåt och presenterade flera fina nyheter under På 2 hjul som pågick i Göteborg den 26-29 januari. På Nordens största mc-mässa kan svenskarna för första gången bekanta sig med nykomlingarna och klämma, känna och provsitta.

Och måhända blir det en allroundmaskin i år? Segmentet praktiska hojar med ett brett användningsområde växer så det knakar medan större skotrar är på frammarsch och smidiga små nakenhojar fortsätter att vara populära. Samtidigt har marknaden för tillbehör exploderat och det har aldrig tidigare funnits mer skyddskläder, hjälmar och handskar att välja på. För att inte tala om alla prylar att utrusta hojen med.

Nu har dagarna blivit ljusare och motorcyklisterna inser att det inte längre är oändligt långt till nästa åksäsong.

Det är bara att hoppas att även mc-branschen kan ta sig ut ur mörkret.

Robert Lagerström/TT Spektra

robert.lagerstrom@ttspektra.se

Mer läsning

Annons