Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderqvist bröt – fortfarande öppet i rally-SM

Överlägsen klassledning och en sensationell andraplats totalt, sedan tog det tvärstopp för Tobias Söderqvist.
Som tvingades bryta East Sweden Rally – och därmed är SM fortfarande en öppen affär…

Annons

Årets sjätte deltävling i SM, av totalt sju, avgjordes i skogarna runt Linköping. East Sweden Rally omfattade nio sträckor, varav de tre första kördes i lördags kväll.

Efter denna inledande etapp så ledde Tobias Söderqvist, med Bo Holmstrand som co-driver, klassen Trimmat tvåhjulsdrivet. Andra plats hölls av Andreas Sjölander/Sofie Lundmark, Gävle, drygt nio sekunder efter.

Såväl Söderqvist som Sjölander fortsatte sedan köra fort på lördagen. På SS 4 knaprade ”Sjölla ” in på försprånget, men tog kanske i lite för hårt. På sträckan därpå hamnade nämligen ekipaget på sidan av vägen och det var dessvärre slutkört med trasig kylare.

Tobbe Söderqvist såg nu ut att gå mot en lätt seger. Ledde med hela 57 sekunder tillgodo på andraplacerade Kristian Johansson/Fredrik Livh, Kind efter att den sjunde sträckan klarats av. Tempot var också så pass högt att den regerande svenska mästaren från Årsunda även höll en andraplats totalt i tävlingen, efter ledaren i Trimmat fyrhjulsdrivet – Trollhättans Jerker Axelsson.

Men liten tuva kan som bekant stjälpa stora lass. På SS 8 var det slutkört även för Söderqvist/Holmstrand.

– Sladdade in i en sten och slog framvagnen sned. Därmed hoppade drivaxeln ur sitt läge, berättar Tobias.

Som gjorde sitt bästa för att laga provisoriskt och kunna fortsätta, dock förgäves.

– Nej, vi blev tvungna kasta in handduken. Verkligen tråkigt, fortsätter Tobias.

Därmed gick segern till Kristian Johansson. Denne knep nu 26 SM-poäng, vilket innebär att Tobias försprång i tabellen krympte i motsvarande mån. Inför epilogen i Uppsala skiljer ändå hela 21 poäng mellan de båda.

– Är jag bland de sex bästa i Uppsala så räcker det till SM-guld. Men jag har lärt mig att aldrig ta ut något i förskott. Allt kan hända – och det såg vi ju inte minst denna gång, avslutar Tobias Söderqvist.

Andreas Sjölander höll fjärde plats i SM-tabellen och är kvar på den platsen. Men någon chans på medalj har han dessvärre inte längre eftersom Johan Green, Hässleholm – på tredje plats – är för långt före.

Var det då bara eländes elände för Gästriklands vidkommande den här gången?

Nej, inte riktigt. Sandvikens Eddie Lundqvist/Kristian Brandvold slutade åtta i otrimmade klassen i junior-SM. Totalt håller Eddie en sjätteplats.

Mer läsning

Annons